Gemeente Utrecht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN inzake horecavergunning brasserie Oosterkade
75 Vragen van de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 20 juli 2005)


Vrijdag 22 juli 2005 is het nieuwe restaurant / brasserie op de Oosterkade 18 voornemens een openingsfestival te houden. 'Een eenmalige gebeurtenis om het nieuwe horecaconcept van Oosterkade te starten.', zo valt te lezen op de VPRO website "3 voor 12". In dat artikel stelt de exploitant dat de restaurant- en caféfunctie in dit concept centraal staan, waarbij mensen komen eten en drinken en daarbij genieten van diverse acts en dj's. Voorts stelt hij dat er veel wordt gedaan om geluidsoverlast te voorkomen.

Tijdens de commissie stedelijke ontwikkeling van 24 juni 2003 is het bouwplan aan de Oosterkade 18 besproken. Daarbij heeft de commissie zich een sterk voorstander getoond van een horeca-instelling in de categorie D. De wethouder had daarvoor ook al gemeld dat de nadruk zou liggen op de brasserie- en restaurantfunctie (accent op categorie D).

Op de rondvraag van de VVD tijdens de commissie stedelijke ontwikkeling van 31 mei 2005 heeft de wethouder op 7 juni geantwoord dat voor het pand Oosterkade 18 een bouwvergunning is verleend voor een aanpassing van het restaurant en een daaraan ondergeschikte brasserie-/caféfunctie. Volgens de bouwvergunning zullen de brasserie en het café minder dan 50% van de totale oppervlakte in beslag nemen. De afdeling bouwbeheer zou een vinger aan de pols houden.

Inmiddels heeft de raad een kopie ontvangen van een omwonende van de vergunningaanvraag. Daarop is categorie D 'restaurant' evenals categorie B 'café' doorgestreept met een paraaf en is de vergunningaanvraag nu voor categorie B 'brasserie'. De omwonende heeft van Bureau Bijzondere Wetten begrepen dat de aanvraag is goedgekeurd.

Dit leidt voor de VVD tot de volgende vragen:

1. Heeft het college de horecavergunning B 'brasserie' verleend?
2. Zo ja, waarom is het college afgeweken van het advies van de commissie stedelijke ontwikkeling?
3. Is er inmiddels een terrasvergunning en een vergunning voor het openingsfestival verleend?
4. Wat is de geluidsnorm waarboven de exploitant niet mag uitkomen?
5. Wat doet het college eraan om deze norm te handhaven?
6. Past het door de exploitant benoemde 'nieuwe horecaconcept' binnen de huidige indeling van horeca-categorieën?


---- --