Praktijkonderzoek Veehouderij

Veehouders onderschatten kosten eigen voerproductie

"Veehouders weten vaak niet wat de productie van voer op het eigen bedrijf nu werkelijk kost" zegt Michel de Haan, onderzoeker bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR. De totale voergerelateerde kosten kunnen oplopen tot ruim EUR 20 per 100 kg melk. Terwijl de kosten voor voeraankoop tussen EUR 5 en EUR 8 per 100 kg melk liggen. Volgens de Haan is het voor veehouders zinvol om bij kostenverlaging van de voerkosten niet alleen naar de aankoopkosten te kijken maar ook naar de kosten voor de eigen voerproductie.

Het Productschap Zuivel financiert het project `Voederconversie melkvee'. Hierbij wordt een koppeling gelegd tussen de voederconversie en bedrijfseconomische kengetallen zoals de voerkosten. In het komende stalseizoen worden meer resultaten van dit onderzoek bekendgemaakt.

Voerkosten vormen een bekende kostenpost in de melkveehouderij. Om voldoende (ruw)voer te hebben voor de volledige veestapel maken veehouders veel meer kosten dan alleen aankoop van ruw- en krachtvoer. Dit begint al bij het gebruik van grond. Vervolgens wordt het land bewerkt, bemest en wordt gewas geoogst, via weidegang of voederwinning. Het geoogste voer wordt opgeslagen en later gevoerd. Tegenover deze voergerelateerde kosten staan ook "opbrengsten", bijvoorbeeld plaatsingsruimte van organische mest en (maïs)premie. Al met al zijn de (netto) kosten om voer "in de koe te krijgen" vele malen hoger dan de "bekende" voerkosten. Zo kunnen de totale voergerelateerde kosten oplopen tot ruim EUR 20,- per 100 kg melk!

Ander onderzoek naar voederconversie bij ASG

Voor het LNV-onderzoeksprogramma `Netwerken in de veehouderij' voert een groep Groningse boeren in het veehoudersnetwerk `Voederconversie', een praktische evaluatie uit van het kengetal voederconversie.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 21-07-2005 09:32.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl