NAM neemt mobiele installatie voor gaswinning in gebruik

21.07.2005 / 10:17 / Rubriek: Economie / Organisatie: Nam

Primeur voor Nederland:
NAM NEEMT MOBIELE INSTALLATIE VOOR GASWINNING IN GEBRUIK

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft voor het eerst in Nederland een mobiele installatie voor de winning van aardgas in gebruik genomen. Het nieuwe type installatie is speciaal geschikt voor de winning van aardgas uit (zeer) kleine velden. Het gaat hierbij om een verplaatsbare, modulaire unit (een zogeheten 'skid', die na gebruik op het ene gasveld opnieuw kan worden ingezet voor winning van gas uit een ander veld. Dit nieuwe concept wordt voor het eerst toegepast bij het Drentse Norg (gemeente Noordenveld).

NAM-directeur Roelof Platenkamp nam de installatie officieel in gebruik en sprak daarbij van een doorbraak. 'De velden die we vinden worden steeds kleiner en om die economisch rendabel in productie te kunnen nemen, is het nodig innovatieve technologieën te ontwikkelen om de kosten te verlagen, zonder concessies te doen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. De installatie die we nu in gebruik nemen, is daarvan een voorbeeld. Het laat zien dat de NAM invulling blijft geven aan het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse overheid.'

De mobiele installatie is geplaatst op de al bestaande Norg-3 locatie van de NAM. In 2003 verrichtte de NAM vanaf deze locatie een proefboring naar het gasveld Een. Daarbij werd een voorkomen van circa 15 miljoen kubieke meter aardgas ontdekt, een hoeveelheid die zo gering is dat voorheen het in productie nemen ervan niet eens zou zijn overwogen. Door de mobiele productie-units is dit nu toch mogelijk. De NAM denkt het Een-veld in circa drie maanden leeg te produceren. Daarna zal de unit per truck worden getransporteerd naar waarschijnlijk Lauwerzijl of Spijkenisse. Bij Lauwerzijl wordt later dit jaar een gasveld ontwikkeld en bij Spijkenisse worden in 2006 enkele gasvelden in ontwikkeling genomen.

Het idee voor de modulaire skid-units is afkomstig van het Oostenrijkse Rohöl AG, dat net als de NAM participeert in het Europese samenwerkingsverband van Shell exploratie- en productiebedrijven (Shell heeft een aandeel van 25% in Rohöl AG). Platenkamp: 'Wij hebben van de ervaring van ons Oostenrijkse zusterbedrijf gebruik kunnen maken. Beter en sneller leren van andere Shell-bedrijven was precies een van de redenen om te komen tot een Europees samenwerkingsverband.'

De skid-unit - door Platenkamp vergeleken met een basisplaat van Lego - is een van de onderdelen van het door de NAM ontwikkelde KiSS-concept ('Keep it Smart & Simple'), dat erop gericht is om gaswinningslocaties kleiner en eenvoudiger te maken. Zo kan de oppervlakte van nieuwe locaties in veel gevallen tot slechts een vijfde worden teruggebracht, wordt de toegangsweg niet geasfalteerd maar met betonplaten aangelegd, en ontwerpt de NAM niet langer voor ieder te ontwikkelen veld een specifieke installatie, maar wordt gebruik gemaakt van een of meer modulaire skid-units met een vaste behandelingscapaciteit.

De totale investering voor de ontwikkeling, aanschaf en plaatsing van de skid-unit bedraagt circa 1,5 miljoen euro. De NAM verwacht eind 2006 zeven van dergelijke skids geïnstalleerd te hebben, hetgeen een besparing zou betekenen ten opzichte van conventionele installaties van circa 10 miljoen euro.

Assen, 21 juli 2005

MEER INFORMATIE
NAM Mediarelaties, tel. 0592-368222; fax 0592-362098

OVER HET PROJECT:

- Het gasveld Een werd in 2003 ontdekt bij een proefboring vanaf de bestaande NAM-locatie Norg-3, gelegen aan de Middendrift bij Roderesch. Het veld bevat een winbare hoeveelheid gas van circa 15 miljoen kubieke meter.


- De afmetingen van de modulaire, verplaatsbare skid-unit bedragen 12 meter (lengte) bij 2,2 meter (breedte) bij 2,2 meter (hoogte). Het gewicht van de unit is circa 10 ton. De installatie is daarmee verplaatsbaar per truck.


- De productiecapaciteit van de installatie is 1 miljoen m3/dag. De aanvankelijke productiecapaciteit van de put bedraagt echter slechts circa 300.000 m3 per dag. De gaswinning uit het Een-veld zal daarom circa 3 maanden duren.


- De installatie is geproduceerd door een samenwerkingsverband tussen de firma's Tebodin, GTI en Hak, met ondersteuning van de firma's Siemens, Frames en Mokveld.


- De locatie Norg-3 waarop de eerste skid-unit is geplaatst, was één van de locaties waar gas uit het Norg-veld werd gewonnen. Midden jaren '90 werd de productie beëindigd in verband met de nieuwe functie die het Norg-veld kreeg als ondergrondse gasopslag. Sindsdien is de locatie Norg-3 buiten gebruik geweest.

OVER DE NAM:
De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) is opgericht in 1947 en houdt zich bezig met de exploratie en productie (opsporing en winning) van aardolie en - vooral - aardgas, in Nederland en op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat. De NAM (50% Shell, 50% ExxonMobil) is veruit de grootste producent van aardgas in ons land: jaarlijks produceert het bedrijf zo'n driekwart van al het gas dat uit Nederlandse bodem wordt gewonnen. In 2004 produceerde de NAM 57,4 miljard kubieke meter gas en 527.000 kubieke meter olie.

Ongeveer de helft van NAM's jaarlijkse gasproductie is afkomstig uit het grote Groningen-gasveld ('Slochteren'). De andere helft wordt gewonnen uit vele tientallen kleine gasvelden, op land en op de Noordzee. Bij Grijpskerk en Langelo (Norg-veld) heeft de NAM installaties voor de ondergrondse opslag van aardgas.

De NAM, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Assen, telt ongeveer 1800 medewerkers.