Stadsdeel Amsterdam Centrum

Opheffen vergunningenstops: Zeedijk, Leidse-, Haarlemmer- en Weteringbuurt

Voor de Haarlemmerbuurt (1985), Zeedijk (1985) en Leidse- en Weteringbuurt (jaren 70) zijn in het verleden ter bescherming van het leefklimaat zogenaamde vergunningenstops ingesteld. Deze maakten het mogelijk om strengere eisen te stellen aan nieuwe horeca-activiteiten door bijvoorbeeld de sluitingstijd te vervroegen.

Horecanota

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel heeft er, na vaststelling van de horecanota in 2003, bij de burgemeester op aangedrongen de vergunningenstops in deze drie gebieden op te heffen. Op 14 juli 2005 is de burgemeester hiermee akkoord gegaan. Dit besluit wordt op 20 juli in het Gemeenteblad gepubliceerd en treedt de volgende dag in werking.

Algemene verbetering

Het opheffen van de vergunningenstops komt door de algemene verbetering die er zich in deze gebieden heeft voorgedaan. Inmiddels zijn er ook nieuwe bestemmingsplannen vastgesteld. Daarnaast is de handhaving in deze gebieden uitermate lastig omdat er in één straat diverse regimes zijn met verschillende voorwaarden voor de exploitatie.

Recatie Anne Lize van der Stoel

Anne Lize van der Stoel: De maatregelen waren indertijd genomen om coffeeshops, alcoholvrije bedrijven en goedkope drankschenkende horeca te weren. Inmiddels zijn deze gebieden er zichtbaar op vooruitgegaan, mede dankzij de investeringen van de ondernemers en (lokale) overheid. Door het opheffen van de vergunningenstop krijgt een aantal horecabedrijven meer ruimte in de exploitatiemogelijkheden, zonder dat dit van invloed is op het leefklimaat.

De gevolgen

Over het algemeen genomen betekent dit dat:

* alle dagzaken die in het bezit zijn van de vereiste vergunningen door de week open mogen zijn van 7.00 tot 01.00 uur (dit was van 7.00 tot 00.00 uur) en in het weekeinde van 7.00 tot 03.00 uur (dit was van 7.00 tot 00.00 uur).

* alcoholvrije bedrijven (zoals snackbars) mogen open van 07.00 tot 03.00 uur door de week (dit was van 7.00 tot 20.00 uur) en van 7.00 tot 4.00 uur in het weekend (dit was van 7.00 uur tot 20.00 uur). Uitzondering hierop vormt de Zeedijk en omgeving. Hier blijven, na raadpleging van onder andere politie en Integraal Burgwallen Overleg (IBO), de beperkingen op de alcoholvrije bedrijven gehandhaafd.

* de openingstijden voor de coffeeshops of hasjcafés zijn 7.00 uur tot 01.00 (dit was van 7.00 uur tot 20.00 uur), zonder weekendregeling.

Winkeltijdenwet

De sluitingstijd voor alcoholvrije zaken van 3.00 uur door de week en 4.00 in het weekeinde geldt niet wanneer er sprake is van winkelverkoop conform de winkeltijdenwet. Verder kan een dagzaak niet zonder meer worden omgezet in een avond- of nachtzaak. Hiervoor wordt de komende tijd een tweede-fase-beleidsplan ontwikkeld, dat eerst moet worden goedgekeurd door de subdriehoek en daarna ter inspraak wordt voorgelegd aan belanghebbenden.