Gemeente Laarbeek



* Drie sluizen Zuid-Willemsvaart voor 2010 vernieuwd
Drie sluizen Zuid-Willemsvaart voor 2010 vernieuwd De sluizen 4, 5 en 6 van de Zuid-Willemsvaart worden vóór 2010 vernieuwd. Wethouder Tonny Willemse-de Vries was afgelopen week aanwezig in Den Haag toen Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en gedeputeerde Janse de Jonge van de provincie Noord-Brabant het 'Memorandum van overeenstemming' ondertekenden.

Sluis 6 bij de Donkse brug is voor Laarbeek van belang. De sluizen verkeren in een slechte staat van onderhoud. Om de binnenvaart de ruimte te geven om te groeien moet de infrastructuur van de vaarwegen op orde zijn. De vervanging van de drie sluizen in de Zuid-Willemsvaart is nodig om het kanaal geschikt te maken voor grotere en modernere schepen.

90 Miljoen euro
Door het ondertekenen van deze overeenkomst werd bevestigd dat de sluizen 4, 5 en 6 in de Zuid-Willemsvaart voor 2010 worden vernieuwd. Voor de vervanging is 90 miljoen euro nodig. Het Rijk en de provincie Noord-Brabant betalen ieder 30 miljoen euro. De provincie vraagt het Waterschap Aa en Maas, gemeenten en bedrijven dezelfde bijdrage te leveren.
Met het ondertekenen van de overeenkomst hopen Rijk en provincie dat het waterschap, de gemeenten en het bedrijfsleven hun voorbeeld volgen.
Van de gemeente Laarbeek wordt een bijdrage gevraagd van 0,8 miljoen euro. Bavaria bv in Lieshout is een van de tien kanaalgebonden bedrijven die gevraagd wordt een bijdrage te leveren. Uiterlijk 1 juli 2006 moeten de financiën rond zijn en duidelijkheid bestaan over de aanpak zodat de daadwerkelijke renovatie van de sluizen kan beginnen.