Socialistische Partij

Economie belangrijker dan luchtkwaliteit in Europa

21-07-2005 * De Europese Commissie wil minder regels voor het milieu, omdat deze ten koste gaan van de economie. Zo werden eerder al de klimaatdoelstellingen bijgesteld en blijken nu de plannen ter verbetering van de luchtkwaliteit uitgesteld te worden. Slecht nieuws dus voor de gezondheid van miljoenen Europeanen.

Krista van Velzen SP Tweede-Kamerlid Van Velzen: "In de strijd met de rest van de wereld om de meest concurrerende economie te worden moet alles wijken. Blijkbaar is de welvaart belangrijker dan de gezondheid van Europeanen."

Uit onderzoek van TNS/NIPO in verschillende landen van Europa bleek onlangs dat veel Europeanen zich zorgen maken over het milieu. Zeven van de tien ondervraagde Europeanen vrezen dat er eerst een mondiale ramp moet plaatsvinden, voordat overheden actie ondernemen om milieuproblemen zoals luchtvervuiling op te lossen. In Nederland deelt 64 procent van de ondervraagden die angst.
Van Velzen: "Weer een bewijs dat Europa niet in staat is te luisteren naar wat mensen op het gebied van internationale samenwerking echt willen. Bovendien is het met de oprukkende economieën in landen als India en China nu extra belangrijk de nadruk te leggen op zaken als luchtkwaliteit en duurzaamheid."

In september voert de Tweede Kamer een debat met Balkenende over het milieubeleid van dit kabinet. Daarin zal de SP het kabinet oproepen zich in Europa harder in te zetten voor milieudoelen.