Ingezonden persbericht

Initiatiefvoorstel LSG Recreatie Ruitersport aangenomen

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer krijgt ruiterpaden

AMSTERDAM, 20050720 -- Een door de Stadsdeelraad aangenomen initiatiefvoorstel van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld maakt ruiterpaden tussen en in de buitengebieden van het Stadsdeel (Bretten en Osdorperbinnepolder) mogelijk en betrekt mogelijke routenetwerken en gebieden in bestemmingsplannen, planvormingstrajecten en uitvoeringsplannen


Amsterdam 20 juli 2005. De Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer heeft ingestemd met een initiatiefvoorstel van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld en de nota Reacreatie/Ruitersport aangenomen.
Recreëren in en om het Stadsdeel is zeker de moeite waard, zeker gezien de vele mogelijkheden die onze buitengebieden ons geven, zo stelt de woordvoerder van LSG. Naast de kinderboerderijen, Het Rijk van de Keizer, SENS, de molen, het zwembad, de vele sportvelden en natuurgebieden en enkele maneges is een nog niet benutte optie het recreatief paardrijden.
Leefbaar Geuzenveld/Slotermeer stelt dat er behoefte bestaat aan een goede vrije tijdsbesteding in het buitengebied en met name omdat het vele groen voor veel van de bewoner de reden is waarom zij hier wonen. Helaas werd de paardensport tot op heden niet automatisch meegenomen in de sport en beleidsplannen. Het gevolg is dat paardensport/recreatie weinig of geen ruimte en/of aandacht kreeg.
In de nota heeft LSG aangegeven dat:
*Een ruiterpadenstelsel een aanwinst kan betekenen voor de recreatie in het Stadsdeel en haar omgeving.
*De ontwikkeling van een grote manege, gesitueerd in de Osdorperbinnenpolder of bij/op sportpark De Eendracht wenselijk is.
*Ruiterpaden en ruiterroutes een trekpleister kunnen zijn voor bezoekers van buiten het Stadsdeel.
*Er randvoorwaarden geschapen moeten worden om betaalbare locaties te kunnen creëren
De nota schetst een duidelijke ontwikkelingsvisie en formuleert mogelijk beleid in het Stadsdeel ten behoeve van de (recreatieve) paardensport.
De nota geeft tevens een visie op paardensportaccommodaties, mogelijke ruiterpaden en -routes, evenementen, voorlichting en promotie. Hieraan zijn tevens concrete acties gekoppeld voor de realisering van de visie. Er worden in deze nota ook uitspraken gedaan over de verdere ontwikkeling van paardensportaccommodaties in het Stadsdeel.Door het aansluiten van diverse ruiterpaden op natuurgebieden en dwarsverbanden te leggen met bezienswaardigheden, attracties, horecavoorzieningen, kunnen deze een unieke vorm van vrije tijdsbesteding bieden, stelt LSG. Binnen de buitengebieden Osdorperbinnenpolder, de Kuil en de Brettenzone kunnen volgens de woordvoerder van LSG redelijk eenvoudig paden worden aangelegd voor het gebruik door ruiters.
Voor het beheer van deze ruiterpaden en overige ruitervoorzieningen dient binnen het beleid een uniforme richtlijn te worden bepaald. LSG vindt dat aan ruiters de mogelijkheid tot buitenrijden geboden moet worden om zo het buitengebied van het Stadsdeel aantrekkelijk te maken voor bezoekers.
In de nota wordt ten aanzien van de ruiterpaden aangegeven dat ruiterpaden zodanig wordt geleid dat ze zo min mogelijk autowegen kruisen en verder op een aantrekkelijke manier samen verder zal lopen met de fietsroutes.
Momenteel zijn er geen ruiterpaden. Wel is het mogelijk om via de berm en de openbare weg rond te rijden. Hoewel de paardensportrecreatie niet eerder in de planontwikkeling is meegenomen wordt in deze nota wel aangegeven dat het vestigen van maneges met ruiterpaden een positieve invloed kan hebben op de sport in het algemeen en de recreatie binnen en vlak buiten het Stadsdeel en dat dit een positieve uitstraling kan hebben voor de nabije omgeving en wellicht voor de gehele stad.
Bezoekers van de manege, van evenementen en van wedstrijden zullen niet alleen op de accommodatie zelf verblijven. Zij zullen ook buiten het terrein komen en kennis kunnen maken met het Stadsdeel.
Gebruik maken van ruiterpaden is iets wat zij naar verwachting ook zullen willen doen. Ook zullen er in het buitengebied, wellicht ook op het grondgebied van Stadsdeel Osdorp hierdoor meer stallen en/of maneges komen. Ook deze paardensportbeoefenaars zullen van het gebied gebruik gaan maken.
Het Stadsdeelbeleid met betrekking tot de paardensport in het Stadsdeel kan eventueel ingebed worden in het algemene sportbeleid. Zo mogelijk worden aantrekkelijke elementen en faciliteiten toegevoegd aan het ruiterpadennetwerk.
Dit heeft geresulteerd in een streefbeeld met de volgende mogelijke routestructuren, al dan niet voorzien van een ruiterpad met zandcunet
Een verbinding tussen de Osdorperbinnenpolder en de Brettenzone. Een verbinding tussen de Bretten en Spaarnwoude. Deze verbinding kan van belang zijn als verbinding tussen de genoemde gebieden vanwege de situering van de diverse maneges in Spaarnwoude en aangrenzende gebieden.




Ingezonden persbericht