Politie Drenthe

Minibrommers mogen niet op de weg

Assen 21-07-2005 - Een mini bromfiets kopen is geen probleem. Erop rijden ook niet. Als je dat maar niet op de openbare weg doet want dan loop het risico op een fikse bekeuring en verbeurdverklaring van je mooie machientje.

Het is nog geen gemeengoed maar je ziet ze wel steeds vaker; de mini uitvoering van een dure wegracer. Het probleem is dat je de mini racer alleen mag gebruiken op eigen terrein buiten de openbare weg want de machientjes voldoen niet aan de voorwaarden die nodig zijn om er als brommer mee de weg op te mogen;


* Als het motortje minder dan 50 cc inhoud heeft moet het voldoen aan de regels voor bromfietsen. Dat houdt onder meer in dat hij moet zijn voorzien van oranje of gele platen; er een zogenaamde type goedkeuring moet zijn afgegeven; er een bromfietsverzekering moet zijn afgesloten en dat de berijder ten minste 16 jaar moet zijn en een bromfietscertificaat moet hebben


* Als de motor meer dan 50 cc inhoud heeft is het een motorfiets en moet het voertuig voldoen aan de regels voor motoren. De bestuurder moet dan in het bezit zijn van een rijbewijs; voor de motor moet een kentekenbewijs zijn afgegeven en hij moet voorzien zijn van een kentekenplaat. Verder moet de motor verzekerd zijn.

De consequenties kunnen fors uitpakken. Behalve de boetes voor de feitelijke overtredingen kan de minibrommer in beslag genomen worden en loopt de eigenaar het risico dat hij de machine nooit weer terug ziet.

Conclusie: hartstikke mooi, maar niet op de openbare weg.

Politie flitst op A28

Controleurs van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld hebben dinsdag bij een radarcontrole op de A28 maar liefst 2865 automobilisten geflitst die met meer dan 128 kilometer per uur langskwamen.

De controle is uitgevoerd bij Hooghalen. Beide rijrichtingen zijn meegenomen.

Er waren 24080 passanten. Dat betekent 11.9 procent overtreders.

Er is een hoogste snelheid gemeten van 181 kilometer per uur. De controle duurde twaalf uur, van 8 uur s morgens tot 8 uur s avonds.

Controles Boetegeld = Sneu geld komende week.

Vrijdag 22 juli staat de radarauto op Hondsrugweg, de Boslaan en de Rondweg in Emmen.

Zaterdag 23 juli wordt er in Assen gecontroleerd op de draagplicht van de autogordel en het rijden door rood.

Zondag 24 juli is er s middags en s avonds een alcoholcontrole in Emmen.

Maandag 25 juli wordt er op snelheid gecontroleerd op de A28 tussen Assen en Beilen.

Dinsdag 26 juli is er een snelheidscontrole op de Annerweg in Zuidlaren.

Woensdag 27 juli staat de radarauto op de N9192 tussen Veenhuizen en Huis ter Heide.

Donderdag 28 juli is er een laser, roodlicht en gordelcontrole in Emmen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen