Provincie Limburg

Europese steun voor Peelregio Limburg ter grootte van 2 miljoen

Gedeputeerde Staten (GS) verlenen een Europese bijdrage aan dertien projecten die passen binnen het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg. Het gaat in totaal om 2.052.183,--. Met de subsidieverleningen volgen GS het advies op van de Stuurgroep CERES Noord- en Midden-Limburg. Het CERES-programma wil met de bijdrage een multifunctioneel platteland bevorderen in tien (deel)gemeenten in Noord- en Midden-Limburg.

Ter bevordering van de natuur-, water- en milieuontwikkeling ontvangen vier projecten een CERES-bijdrage. Voor de recreatieontwikkeling en het inrichten van het gebied de Steegberg krijgt de gemeente Sevenum 396.000,-- subsidie. Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen gaat de oorspronkelijke hakhout- en loofhoutbegroeiingen op zes locaties in de Peelregio herstellen en kan daarom rekenen op circa 24.000,-- aan CERES-middelen. De gemeente Horst aan de Maas ontvangt voor het aanbrengen van laanbomen en beplantingssingels een bijdrage van zon 33.000,--. Voor het herstel en behoud van de kanalenstructuur in Griendtsveen krijgt deze gemeente nog eens circa 515.000,--.

Twee projectindieners ontvangen een bijdrage voor het ontwikkelen en revitaliseren van bedrijventerreinen en bedrijfsverzamelgebouwen. Het gaat om de gemeente Sevenum, die ruim 410.000,-- krijgt voor de aanleg van een rotonde op de Middenpeelweg/Helenaveenseweg en om LIOF Bedrijvencentra BV, die circa 11.000,-- ontvangt voor de upgrading van een bedrijfsverzamelgebouw te Venray.

Ter versterking van de fysieke kennisinfrastructuur gaat er een CERES-bijdrage van circa 117.000,-- naar de Aloysius en de Don Bosco stichtingen. Hiermee worden twee kleinschalige trainingsvoorzieningen (leerwerkbedrijfjes) gerealiseerd nabij kasteel Baexem, die gebruikt worden voor het toeleiden van gedragsmoeilijke jongeren naar werk en/of opleiding.

Drie projectindieners ontvangen een bijdrage, omdat zij zorgen voor de versterking van de toeristische infrastructuur. De Stichting Horster Landschap kan een CERES-bijdrage van 48.000,-- tegemoet zien voor het ontwikkelen van agrotoeristische activiteiten en toeristische infrastructuur in het gebied Melderse velden.

Hengelsportvereniging De Ruisvoorn uit de gemeente Helden ontvangt 39.700,-- voor het realiseren van een eigentijdse accommodatie, waardoor recreanten, passanten en mensen met een handicap ook gebruik kunnen maken van deze voorziening. Streekmuseum de Locht uit Melderslo kan rekenen op circa 130.000,-- subsidie voor o.a. de uitbreiding en verbetering van de presentatie van het aspergemuseum.

De concurrentiepositie van het MKB wordt versterkt door twee projecten. Voor de ontwikkeling van een kenniscentrum voor agrologistiek en e-learning voor de agribusiness in Horst krijgt het AOC Limburg een CERES-bijdrage van ruim 270.000,--. Voor de organisatie van de internationale aspergebeurs in Venlo ontvangt de Stichting AspergeRijk 25.000,-- subsidie.

Ter versterking van de concurrentiepositie van het toeristisch bedrijfsleven vindt verbetering plaats van de toeristische bewegwijzering in de regio Peel en Maas, evenals van de wandelroutes en veerstoeplocaties. De gemeente Maasbree is aanvrager van de subsidie namens de betreffende gemeenten in het gebied en ontvangt in totaal ruim 30.000,--.

21-7-2005 10:54