Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.


Onderwerp:

landelijke actie

Doe altijd aangifte


P E R S B E R I C H T


3021 julni 2005


Woninginbraak of insluiping? Doe altijd aangifte!


Mira Beuk (57)Karel van Weesel (34) kreeg onlangs de schrik van haarzijn leven. Hij ging naar de schuur van z'n huis en wilde deze en vervolgens de poortdeur van de tuin op slot doen om naar bed te gaan. In de schuur trof hij een rommeltje aan. Hij krabde zich even achter z'n oren. Hadden de kinderen iets gezocht of....? Toen hij goed keek bleken zijn visspullen te zijn gestolen. Niet zo bijzonder zal menigeen denken. Maar er waren wel hengels bij, die hij van z'n overleden vader had geërfd ! Spullen met voor hem emotionele waarde ! Hij bedacht zich geen moment en deed aangifte bij de politie. De dieven werden enige tijd later aangehouden, niet alle hengels zijn terug maar toch...Na een weekend op de camping keerden zij en haar echtgenoot uitgerust terug in hun huis in Arnhem. Wat bleek: er was ingebroken en een zeer dierbaar schilderij, een erfstuk, bleek te zijn verdwenen. Geëmotioneerd deed Mira aangifte. Zij liet de politie verschillende foto's zien waar zij als trotse bezitter met het schilderij op stond. De politie was blij met die informatie: daardoor kon er een duidelijke omschrijving van het schilderij gemaakt worden en dat zou enorm helpen bij de opsporing. Mira heeft geluk gehad. Na vier maanden werd het gestolen schilderij teruggevonden in België. De dader is helaas nooit opgepakt.


"Sommige mensen zeiden, dat aangifte doen geen zin had, maar ik heb het bewust wel gedaan. Ik was toch wel enigszins onzeker geworden door die diefstal. Wie zijn de daders en komen ze terug, dat blijft kriebelen zolang de politie ze niet te pakken heeft !
Achteraf was Mira verbaasd over de reacties van sommige mensen: "Een paar mensen in mijn omgeving lieten mij ongevraagd weten dat zij vonden dat het geen zin had om aangifte te doen. Ze zeiden: "Mira, bespaar je een teleurstelling, de politie doet toch niks". Gelukkig heb ik me van dat soort opmerkingen niks aangetrokken. Ik ben dolblij dat de politie de dieven gepakt èn ik heb mijn schilderij hengels terug. heb Het heeft me ook weer rust gegeven."!


Beter beeld

Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Om de veiligheid te vergroten worden overlast en geweld op straat en criminaliteit aangepakt. U kunt ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Zo weet de politie bijvoorbeeld dat er een inbreker actief is in uw wijk en kan ze de dader actief en gericht opsporen. Bijvoorbeeld met behulp van DNA- of ander sporenmateriaal. Doe dus altijd aangifte! Dan kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen, wordt de pak-kanspakkans van daders groter en maken we Nederland samen veiliger.


En met de vakantie voor de boeg zijn onderstaande tips misschien wel handig!


Tips voor een onbezorgde vakantie: laat uw woning veilig achter
Laat uw woning als u op reis gaat veilig achter om de kans dat er in uw woning ingebroken wordt te verkleinen. De volgende tips helpen u daarbij.


- Sluit ramen en deuren goed af (denk ook aan het wc-raampje en ramen of deuren van garages).
-

Tips voor een onbezorgde vakantie: laat uw woning veilig achter
Laat uw woning als u op reis gaat veilig achter om de kans dat er in uw woning ingebroken wordt te verkleinen. De volgende tips helpen u daarbij.
- Sluit ramen en deuren goed af (denk ook aan het wc-raampje en ramen of deuren van garages) .
- Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten..
-

- Controleer hang- en sluitwerk op gebreken.
- n.

- Sluit binnendeuren en kostbaar meubilair niet af. Daarmee wordt extra schade voorkomen..
-

- Laat geen geld, waardevolle papieren en sieraden thuis achter. Bewaar ze bijvoorbeeld in de kluis bij de bank..
-

- Doe tijdschakelaars op lampen en/of op de radio. Zo lijkt het net of er iemand thuis is..
-

- Laat nooit duidelijk merken dat u weg bent. Dus geen briefjes op de deur en touwtjes uit de brievenbus. Laat de overgordijnen open en laat de planten gewoon voor de ramen staan..
- - Laat ook niet via uw antwoordapparaat merken dat u op vakantie bent !


- LaLaat de brievenbus regelmatig legen en de post op een plek neerleggen die van buitenaf niet zichtbaar is.
- Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar opwaarop kan worden geklommen weg.
- Registreer en merk uw eigendommen (vermeld postcode en huisnummer).
-

Registreer en merk uw eigendommen (vermeld postcode en huisnummer).
- Vraag buren, kennissen of familie een oogje in het zeil te houden..
-

- Parkeer eventueel de (2e) auto van de buren op uw oprit.
- .

- Als u bij u in de buurt iets verdachts ziet, bel dan de politie. Noteer als het kan kentekens en andere bijzondere kenmerken..
-

- U kunt inbrekers vóór zijn door uw woning aan te (laten) passen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Voor meer informatie bezoekt u de website www.politiekeurmerk.nl U kunt ook contact opnemen met de politie of een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen® bedrijf in uw buurt.


En mocht u onverhoopt toch het slachtoffer worden van woninginbraak of insluiping, doe dan altijd aangifte!


Hoe doe ik aangifte?

Hoe doe ik aangifte?


Persoonlijk

U kunt de politie bellen via 0900-8844 voor een afspraak om aangifte te doen op een politiebureau bij u in de buurt, op een tijdstip dat u dit het beste uitkomt.


Via internet

Een nieuwe en snelle manier om aangifte te doen is aangifte via internet (www.politie.nl). Dit kunt u doen bij kleine misdrijven waarbij het niet waarschijnlijk is dat de dader kan worden opgespoord maar waarbij wél een proces-verbaal nodig is (bv. een verzekeringsclaim). Denk aan diefstal (uit/vanaf een auto, van een fiets), winkeldiefstal of vernieling (bijvoorbeeld van een auto of een goed).


Aangifte doen


U kunt aangifte doen in alle gevallen waarin u slachtoffer bent.
Melden


U kunt verdachte zaken of misdrijven altijd melden, ook zaken waar u zelf niet bij betrokken bent. Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.