NEN


Productnorm voor betonnen keerwanden

Delft - Er is een nieuwe Europese productnorm op komst voor betonnen keerwanden. NEN, het centrum van normalisatie, heeft nu een ontwerpversie van deze norm gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 9 november commentaar op dit document indienen. Het gaat om NEN-EN 15258 Ontw. "Vooraf vervaardigde betonproducten - Keerwanden".

De norm geeft de eisen, de prestatiecriteria en de conformiteitaspecten voor in de fabriek vervaardigde keerwanden van gewapend of normaalbeton. Producten die voldoen aan deze normen zijn bedoeld om te worden gebruikt om natuurlijke uitgravingen en sloten te steunen, om grond voor wegen en te verhogingen te keren, in bruggenhoofden en zijmuren, enz. In de informatieve bijlage B van de norm zijn voorbeelden van dit soort producten opgenomen. De producten kunnen worden gebruikt in aardbevingsgevoelige gebieden, als ze voldoen aan de voor deze toepassing specifieke eisen. De norm is niet van toepassing op muren om vloeistoffen tegen te houden. De definitieve norm is straks de basis voor de CE-markering van deze producten.

Voor wie bedoeld?
De norm is van belang voor de fabrikanten van keerwanden, voor opdrachtgevers, aannemers en andere gebruikers en verwerkers van deze producten, maar zeker ook voor keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied.

Commentaar leveren?
Commentaar kan tot 9 november 2005 worden ingediend bij NEN-Bouw. Een commentaarformulier (digitaal of op papier) is op te vragen bij Paulien van Deursen, telefoon: (015) 2 690 344, E-mail: paulien.vandeursen@nen.nl.

Bestellen en informatie
Via de NEN-Normshop kunt u NEN-EN 15258:2005 Ontw. "Vooraf vervaardigde betonproducten - Keerwanden" bestellen. Nadere informatie is te krijgen bij mw. ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 269 02 80, E-mail: Annemieke.Venemans@nen.nl, of bij NEN-Klantenservice.