NEN


Eerste Europese normen Facility Management als ontwerp gereed

Delft - NEN heeft 2 nieuwe Europese normen op het gebied van Facility Management gepubliceerd. Beide normen worden toegevoegd aan het reeds bestaande normenstelsel op het gebied van facilitaire voorzieningen (NEN 2748, NPR 2744, Ontw. NEN 2745). De normen zijn opgesteld door de Europese normcommissie CEN/TC 348 "Facility Management". Deze CEN/TC heeft een Nederlandse voorzitter (Remko Oosterwijk, werkzaam bij Capgemini) en een Nederlands secretariaat dat door NEN (Jappe van der Zwan) wordt gevoerd. Nederland heeft dus een prominente rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze normen.

In Ontw. NEN- EN 15221 "Facility Management - Termen en definities" wordt de fundering gelegd door de definitie van een aantal basistermen en een classificatie van services. Interessant is de informatieve toevoeging van een FM model waarin de vakgebied Facility Management wordt geplaatst in een organisatie en de relatie tussen de gedefinieerde termen wordt verduidelijkt. Op termijn zal NEN 2748 worden aangepast aan deze norm, zodat er in Europa een uniforme norm ontstaat op het gebied van termen voor facilitaire voorzieningen.

Helemaal nieuw voor Nederland is het normontwerp NEN-EN 15222 "Facility Management - Leidraad voor het opstellen van Facility Management overeenkomsten". In deze norm worden de uitgangspunten opgesomd, alsmede de verschillende stadia in het opstellen en implementeren van een Facility Management overeenkomst. Tot slot wordt er een handige checklist gegeven met elementen die in een Facility Management contract zouden kunnen worden ingevoegd. Voor elk van de elementen wordt het doel uitgelegd en een voorstel gedaan voor invulling.

Er kan kritiek worden gegeven tot 2005-09-27. De Nederlandse normcommissie "Facilitaire voorzieningen" volgt de Europese ontwikkelingen nauwgezet en zal alle kritiek verzamelen en omzetten tot de Nederlandse kritiek richting CEN/TC 348. Rondom de publicatie wordt op 13 september een congres georganiseerd. Voor meer informatie over het programma wordt verwezen naar www.fm-standards.net.

Bestellen en informatie
Via de NEN-Normshop zijn Ontw. NEN-EN 15221 en Ontw. NEN 15222 te bestellen. Inhoudelijke informatie is te verkrijgen bij: ir. Jappe van der Zwan, secretaris van de Nederlandse normcommissie "Facilitaire voorzieningen" en CEN/TC 348 "Facility Management", telefoon: (015) 2 690 165, e-mail: jappe.vanderzwan@nen.nl