ANBO

Reactie op Voorjaarsnota

21-07-2005

Via het CSO heeft de ANBO een reactie gestuurd op de Voorjaarsnota, op onderwerpen die ouderen treffen. Zo wordt geconstateerd dat er heel veel schort aan de kwaliteit van de zorg. De ouderenorganisaties pleiten voor een financiële impuls voor de kwaliteitstoetsing vanuit het perspectief van de patiënt. In de nota ontbreken de extra middelen die door de regering zijn gereserveerd. De ouderenorganisaties vinden dit onbegrijpelijk. Zij zijn verder van mening dat de extra middelen volledig moeten worden ingezet om de directe basiszorg zowel kwantitatief als kwalitatief te verbeteren.

Ziekenfondspakket
Vergeleken met het basispakket Ziekenfonds uit 2003 ontbreekt een aantal essentiële voorzieningen, zoals kortdurende fysiotherapie en tandheelkundige zorg. De ouderenorganisaties pleiten voor een breed basispakket, dat bestaat uit alle onverzekerbare en noodzakelijke zorg en diensten. Zij roepen dan ook op om het basispakket tenminste terug te brengen op het niveau van 2003.

Koopkracht
De discussie over de koopkracht van ouderen resulteerde in de toezegging dat 65-plussers een extra toeslag naast de AOW ontvangen. De ouderenorganisaties vinden dat echter niet voldoende en hebben gevraagd om een welvaartsvaste verhoging van de AOW. Verder roepen zij het kabinet op een onderzoek te verrichten dat bekijkt hoe de jaarlijkse koopkrachtproblemen kunnen worden voorkomen. Tevens moet het gebruik van de bijzondere bijstand als compensatiemaatregel voor de hoge kosten van de zorg worden onderzocht, vinden de organisaties.

Huursubsidie
De ouderenorganisaties vinden dat de woonlasten moeten worden verlaagd voor ouderen met alleen AOW. Dat kan via de normhuren en via de huursubsidiebedragen.

Lokale lasten
Het afschaffen van de OZB-belasting (Onroerende Zaak Belasting) heeft volgens de ouderenorganisaties geen invloed op de koopkracht van ouderen met een laag inkomen. Zij krijgen namelijk vrijstelling van deze belasting vanwege hun lage inkomen.