ANBO

Commentaar op rapport over zittend ziekenvervoer

21-07-2005

Het zittend ziekenvervoer is vorig jaar uit het ziekenfondspakket gehaald; een ingewikkelde regeling is ervoor in de plaats gekomen. Het College van Zorgverzekeringen heeft deze wijziging geëvalueerd in het Evaluatierapport Zittend ziekenvervoer. De ANBO voor 50-plussers heeft in CSO verband gereageerd op dit rapport. Samen met de CG-Raad (voor chronisch zieken en gehandicapten) en het Landelijk Steunpunt Cliëntenraden stelt CSO dat de huidige regeling een aantal knelpunten kent, namelijk:
Er wordt in de praktijk te strikt omgegaan met aanwijzing van de groepen mensen die van de regeling gebruik kunnen maken. De regeling blijkt niet te voldoen aan de redelijke eisen waarover velen, waaronder leden van de Tweede Kamer en de minister van VWS, het eens zijn: zittend ziekenvervoer moet bestemd zijn voor iedereen die vanwege een langdurige beperking niet in staat is zelf voor vervoer te zorgen.
De ouderenorganisaties concluderen dan ook dat de regeling niet goed werkt en dringen aan op een concrete en toegespitste uitwerking van de aanbevelingen uit het evaluatierapport. Met als doel dat er een regeling komt die individueel maatwerk, klantgerichte kwaliteit en service voor mensen die gebruik moeten maken van zittend ziekenvervoer combineert.
De afzenders van de brief wijzen verder de reactie van de zorgverzekeraars op het rapport af, omdat daarbij het uitgangspunt (vervoer van mensen die dat vanwege medische redenen nodig hebben) uit het oog wordt verloren.