Ministerie van Defensie


---


---

Foto: De dertig dapperen op mars

Alternatieve vierdaagse in Afghaanse bakoven

25-7-2005 10:27:00

Dertig militairen, onder wie een Amerikaan, hebben zondag (24 juli) een alternatieve vierdaagse afgerond in de gloeiende hitte op de Nederlandse basis in Pol-e-Khomri, noord-Afghanistan. Bij uitzondering mochten ze de laatste etappe deels buiten het kamp volbrengen. De marsen waren bepaald geen pretje bij een temperatuur van meer dan 45 graden Celsius.

De sportieve prestatie vormde een initiatief van luchtmachtkapitein Marco Nab en wachtmeester Alain Thijssen. De twee verwoede lopers ontmoetten elkaar in het vliegtuig naar Afghanistan. Hier ontstond het idee voor een alternatieve vierdaagse. Een volledige kopie kon het nooit worden, daar zou het werk het helpen bij het herstel van de rechtsorde en het centrale gezag in de noordelijke provincie Baghlan te veel onder lijden.

Ook was het om veiligheidsredenen niet aan te raden vier dagen lang 40 kilometer in de omgeving rond te lopen. Daar kwam nog bij dat het kwik momenteel veel te hoog stijgt voor zulke prestaties. In overleg met de commandant werd besloten de vierdaagse te verdelen over twee weekeinden. Drie van de vier marsen van 10 kilometer moesten op de basis worden afgewikkeld. De vierde mocht bij wijze van uitzondering deels buiten de poort worden gelopen. Dat maakte het mogelijk om een feestelijke intocht te houden waar ook de rest van het contingent bij kon zijn.

Nab en Thijssen hadden het zo geregeld dat de eerste drie marsen tussen vijf uur en zeven uur 's ochtends plaatsvonden. Dan was de temperatuur van tussen de 25 en 35 graden nog relatief draaglijk. Een team van verzorgers zorgde om de 350 meter voor voldoende water.

Afgelopen zaterdag werd het parcours verzwaard met een echte zandheuvel, aangelegd door het lokale personeel. De nieuwe route moest zeven keer genomen worden. Zondag was de zwaarste dag doordat overdag werd gelopen met temperaturen oplopend tot boven de 45 graden. De commandant van de basis, kolonel De Bok, reikte na afloop aan de dertig deelnemers een speciale medaille uit, gevolgd door het uitdelen van kleurige gladiolen, die door de plaatselijke bevolking waren gemaakt.