Gemeente Sneek


Presentatie Nieuwsbrief Monumenten en Archeologie door wethouder Van den Broek
Op maandag 25 juli om 16.00 uur presenteert wethouder Hans van den Broek de eerste uitgave van de 'Nieuwsbrief Monumenten en Archeologie'. De ontvanger van het eerste exemplaar is de heer Hans de Haan, eigenaar van de boerderij en gemeentelijk monument op de Alde Himdyk nr. 26.

De nieuwsbrief wordt uitgegeven door de Gemeente Sneek en zal tweemaal per jaar verschijnen.

Wethouder Hans van den Broek heeft monumentenzorg en archeologie in zijn portefeuille en maakt zich sterk voor goede informatievoorziening naar de burgers van Sneek. Met de 'Nieuwsbrief Monumenten en Archeologie' wil de gemeente Sneek actuele restauraties en archeologische vondsten onder de aandacht brengen. Daarnaast geeft de nieuwsbrief informatie over hoe je het beste kunt omgaan met je monument. In het eerste nummer bijvoorbeeld over de historische waarde van voegwerk en hoe je dat het beste kunt herstellen. Een belangrijk onderwerp, want juist het voegwerk bepaalt de uitstraling van een monument.

Verder zijn er een aantal vaste rubrieken: 'het detail', waarin een mooi detail van een Sneker monument in de schijnwerpers wordt gezet, en 'persoonlijk', waarin aandacht voor een persoonlijke visie op monumentenzorg en archeologie. Ook is een begin gemaakt met een serie 'Infobladen Monumenten en Archeologie'. Hierin zal wat dieper worden ingegaan op specifieke onderwerpen. Het eerste Infoblad bevat algemene informatie over de monumentenzorg in Sneek: welke soorten monumenten zijn er, hoe zit het met vergunningen en subsidies, en verder een lijst met nuttige adressen op monumentengebied.

De boerderij op de Alde Himdyk is een zeer geschikte plek voor de presentatie van de nieuwsbrief, omdat dit pand de nieuwste 'aanwinst' is op de lijst van gemeentelijke monumenten. De boerderij uit 1781 werd in februari van dit jaar aangewezen door het college vanwege de ligging, de goed bewaarde houten draagconstructie en het bijzondere type. De boerderij is van het zgn. winkelhaaktype, wat betekent dat het voorhuis haaks op de schuur staat. Dit type komt verder alleen voor in de streek Het Bildt (in het noorden van Friesland) en is daarmee dus uniek voor deze omgeving. De eigenaar, Hans de Haan, wil zijn pand de komende tijd gaan restaureren. Met name het stalgedeelte heeft herstel nodig om deze unieke boerderij aan de rand van Sneek te behouden voor de toekomst.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 19-7-2005