Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 25 juli 2005

Zorgverzekeraarsbranche beschikt weer over CAO

Na een lange CAO-loze periode is er weer een CAO voor de Zorgverzekeraars. Vakorganisaties hebben ingestemd met het eindbod dat werkgevers eind juni op tafel neerlegden. Dit tot tevredenheid van werkgeversonderhandelaar Ruud Sandbrink: 'Vooral nu de branche in het teken staat van invoering van een nieuwe zorgverzekerings-stelsel is het prettig dat de ruim 13.000 werknemers in ieder geval zekerheid hebben over hun arbeidsvoorwaarden.'

CAO voor de Zorgverzekeraars 2004-2005
De nieuwe CAO heeft een looptijd van 19 maanden (1 juni 2004 tot en met 31 december 2005). De loonstijging bedraagt 1,25 procent per 1 augustus 2005. Per dezelfde datum is een eenmalige uitkering van 1,5 procent overeengekomen. Verder omvat de CAO ook regelingen met betrekking tot het tweede ziektewetjaar en kinderopvang.

Over het tweede ziektewetjaar bieden de zorgverzekeraars de loonbetaling op te laten lopen tot het huidige niveau van 90 procent (in plaats van de wettelijke 70 procent) als aan bepaalde reĂŻntegratieverplichtingen is. In het eerste WAO-jaar vult de werkgever aan tot 80 procent.

Per 1 januari 2005 is sprake van nieuwe wetgeving met betrekking tot kinderopvang. De CAO stelt de bijdrage van de werkgever op 1/6 van de kosten voor kinderopvang. Het maximumbudget verdwijnt uit de CAO. Voor schrijnende gevallen zal een eenmalige gewenningsuitkering gelden.

CAO 2006
De zojuist afgesloten CAO betekent niet dat CAO-partijen nu achterover kunnen leunen. De studies naar pensioen en werkgelegenheid zijn momenteel in volle gang. Per 1 januari 2006 moet er een CAO liggen waarin een groot aantal onderwerpen zijn geregeld: de nieuwe pensioenregeling, werkgelegenheid en employability, de vergoeding voor ziektekosten en de nieuwe WAO.

Werkgevers in de sector zijn verheugd dat vakorganisaties hebben gekozen voor zekerheid voor de werknemers. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de implementatie van de Zorgverzekeringswet. Een wet die de nodige personele consequenties zal hebben, wat de nodige onzekerheden met zich meebrengt. Zekerheid ten aanzien van de huidige arbeidsvoorwaarden is nu in ieder geval verkregen.

De nieuwe CAO biedt een goede basis om de gesprekken met betrekking tot pensioen en werkgelegenheid tot een goed einde te brengen.