Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

printversie

Waterschap Brabantse Delta sluit ook overdag sluizen om blauwalgen te weren

Sluizen worden alleen geopend om meerdere schepen tegelijkertijd door te laten varen

Naast de nachtelijke sluiting van de sluizen Benedensas bij De Heen (Steenbergen) en de Manderssluis bij Dintelsas (Dinteloord) sluit waterschap Brabantse Delta ook overdag deze sluizen. Dit om het binnendrijven van blauwalgen in de Steenbergsche Vliet en de Dintel tegen te gaan. De stremming van deze sluizen geldt voor onbepaalde tijd. De sluizen worden alleen geopend om meerdere schepen tegelijkertijd door te laten varen.

De droogte van de afgelopen dagen zorgt voor drijflagen van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer. Door de overwegend westenwind en de lage stroming in de Vliet en de Dintel dreigen de algen nu deze rivieren binnen te drijven. Daarom is besloten om de Manderssluis en de schutsluis Benedensas ook overdag te sluiten.
Vorige week sloot het waterschap vanwege de blauwalgen al 's nachts deze twee sluizen. Door deze maatregel kan het waterpeil 's nachts stijgen waardoor er overdag voldoende stroming is om het water vanuit de West-Brabantse rivieren naar het Volkerak-Zoommeer te laten stromen en zo de blauwalgen buiten de deur te houden.

Schutregime
In tegenstelling tot de nachtelijke algehele sluiting van de sluizen, worden overdag de sluisdeuren wel geopend om meerdere schepen tegelijkertijd door te laten varen. Voor de Manderssluis is dit zogeheten schutregime ingesteld van maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 21.30 uur. Op zaterdag geldt het schutregime tussen 09.00 uur en 20.00 uur en op zondag van 09.00 uur tot 21.00 uur. De schutsluis Benedensas is van maandag tot en met vrijdag gesloten tussen 09.00 uur en 13.00 uur en van 14.00 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de sluitingstijden van 08.00 uur tot 21.30 uur.

Blauwalgen
Op het Volkerak-Zoommeer komen vooral 's zomers veel blauwalgen voor. Dat komt omdat er teveel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water zitten. Blauwalgen zijn bacteriën die zowel aan de oppervlakte als in de diepere waterlagen voorkomen. Blauwalgen vervuilen het water, vooral als ze afsterven. Ze produceren dan giftige stoffen waar mens en dier ziek van kunnen worden. Wanneer de temperatuur verder daalt en het langduriger gaat regenen, dan verdwijnen de blauwalgen weer.

---