Gerechtelijke organisatie

Mohammed B. veroordeeld tot levenslang

Amsterdam, dinsdag 26 juli 2005 - De rechtbank in Amsterdam heeft Mohammed B. vandaag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechters is de 27-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst schuldig aan de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004. Ook is B. schuldig bevonden aan poging tot moord op een aantal politieagenten en twee omstanders en heeft hij het Tweede Kamerlid Hirsi Ali belemmerd in haar werkzaamheden als parlementariër. De opgelegde straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Tussen 1945 en 1995 zijn in Nederland slechts zes mensen tot een levenslange celstraf veroordeeld. Het aantal âlevenslangenâ is tussen 1995 en eind 2004 gegroeid tot 25. Van het totaal aantal levenslang veroordeelden zijn er nog 22 in leven.

In juli hebben rechters deze straf tot drie keer toe opgelegd: op 14 juli werd Olaf H. door het gerechtshof âs Hertogenbosch tot levenslang veroordeeld wegens de moord, op 12 juli 2003, op het echtpaar Zwakhalen in hun woning in Sittard (zie de desbetreffende actualiteit op deze site) en op 21 juli legde het gerechtshof in Amsterdam aan Louis H. deze straf op wegens de moord, in 1984, op de kinderen van zijn vriendin Corina Bolhaar. Vandaag is Mohammed B. daar dus bijgekomen.

De straf levenslang is in Nederland daarwerkelijk levenslang. Eerdere invrijheidstelling wegens bijvoorbeeld goed gedrag is niet mogelijk. Alleen gratieverlening door de Koningin zou hierin verandering kunnen brengen.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 26 juli 2005 Naar boven