Gemeente Leeuwarden

FNP FNP

Vragen FNP over betaalbaar wonen in historische gebouwen

Bron: Gemeente Leeuwarden (26-07-2005) Aan het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden

Leeuwarden, 25 juli 2005

Betreft: vragen op grond van artikel 41, lid 1 van het regelement van orde over het stimuleren van betaalbaar wonen in oude en/of historische gebouwen

Geacht College,

Zoals u weet is er een ontwikkeling gaande waarbij er meer studenten naar de stad Leeuwarden trekken waardoor er een grote vraag is naar kamers, studentenflats en goedkope woningen. Natuurlijk speelt de sloop van flats in de stadsvernieuwingswijken daar ook een grote rol in. Het verbaast ons dan ook dat het college bijvoorbeeld nog altijd de A. Westlandflat in 2007 of 2008 wil slopen. Er ontstaan zo langzamerhand enorme wachttijden van meer dan twee jaar voor goedkope wooneenheden. Tegelijk zien we op dit moment een grote leegstand in niet-woongebouwen, vaak wat oudere school-, kantoor- of andere utiliteitspanden die voor het vroegere doel niet helemaal meer voldoen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het vroegere PTT-expeditieknooppunt aan de Snekertrekweg en het oude kantongerechtsgebouw. Vraag is daarom wat er gedaan kan worden om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Om zo te bereiken dat één van de hoofddoelen van het programma Wonen uit de programmabegroting `Een goed woonmilieu voor specifieke doelgroepen van het beleid, in het bijzonder lage inkomensgroepen, studenten en ouderen' wordt gehaald. Met daardoor een bijdrage aan het effect `verdichting woningvoorraad stedelijk gebied'.

De FNP-fractie heeft enige werkbezoeken gebracht aan een aantal makelaars die veel mogelijkheden zien om tot een zogenaamde win-win situatie te komen voor zowel het (betaalbaar) wonen, het behouden van oude en/of historische (monumentale) gebouwen in de (binnen-)stad als het verhogen van de sociale veiligheid en leefbaarheid in de binnenstad door het wonen te stimuleren. Men wil graag actie ondernemen echter men stuit op een aantal procedurele belemmeringen. Vaak worden genoemd lange ambtelijke voorbereidingstrajecten en de artikel 19 WRO-procedures die voor veel oponthoud zorgen indien men plannen heeft om bijvoorbeeld een mooi waardevol cultuurhistorisch kantoorpand wil ombouwen tot een studentencomplex. Het college noemt zelf in de nota `Aangepast uitvoeringsprogramma ISV-I Wonen boven Winkels c.q. Woonkwaliteit Binnenstad' de economische tegenspoed sinds 2000, ons is echter ter ore gekomen dat met name de factor `bureaucratie' een veel belangrijkere rol speelt. Wanneer Leeuwarder ontwikkelaars met hart voor de stad een leegstaand pand willen verbouwen tot woonpand en informeren naar de mogelijkheden, keert men vanwege de lange procedures vaak op zijn schreden terug.

Dat het ook anders kan, bewijst de gemeente Leidschendam-Voorburg (zie bijlage). Men is een pilot begonnen om de procedures in te korten. Het gaat daarbij dan wel om artikel 19, lid-3 procedures (kleinere bouwplannen), maar waarom zou zoiets ook niet bekeken kunnen worden voor de grotere bouwplannen. Bijvoorbeeld via een overkoepelend bestemmingsplan voor oude kantoorpanden (vooruitlopend op landelijke wetgeving) of via een verkorte vesrie van de lid-1 procedures.

Daarnaast ziet men ook de informatievoorziening als een verbeterpunt. Op de website www.leeuwarden.nl zouden, net zoals op www.deventer.nl ook alle subsidieregelingen voor monumenten, wonen boven winkels en andere regelingen, plus digitale aanvraagformulieren moeten staan, inclusief een volledige lijst van Leeuwarder makelaars en verhuurders (met adressen) en niet een selectie daarvan.

Vragen:


1. Welke (gemeentelijke) mogelijkheden en instrumenten (inclusief procedures) ziet het college om vroegere bedrijfsgebouwen, scholen en niet-woongebouwen die hun eerdere functie hebben verloren gemakkelijker en sneller te laten ombouwen naar studentenflats, goedkope woningen etc. Bent u bereid om deze mogelijkheden voor te leggen aan de gemeenteraad?

2. Wat is er tot nu toe gedaan om één van de accenten van het begrotingsjaar 2005, namelijk specifieke aandacht voor studentenhuisvesting door ombouw van bestaande panden?
3. Uit contacten met makelaars en ontwikkelcollectieven blijkt dat men zich belemmert voelt om leegstaande niet-woongebouwen om te bouwen tot studentenflats of goedkope woningen vanwege relatief lange artikel 19 WRO-procedures. Ziet u mogelijkheden om, binnen de wettelijke mogelijkheden en met behoud van democratische regels, de interne procedure voor het afhandelen van deze initiatieven te versnellen, eventueel in de vorm van een experiment? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u een voorstel voor verkorte procedures aan de gemeenteraad voorleggen?
4. Bent u bereid om op de gemeentelijke website alle subsidieregelingen voor het wonen, restaureren en behouden van monumenten en andere woonsubsidieregelingen (bijvoorbeeld wonen boven winkels), digitale aanvraagformulieren en een zo volledig mogelijke lijst van Leeuwarder makelaars en verhuurders te plaatsen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u dit bijvoorbeeld volgens het stramien van www.deventer.nl realiseren?

Wij gaan er van uit dat het college deze vragen binnen de gebruikelijke termijn van 30 dagen schriftelijk beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Sybren Posthumus,
FNP-fractie.