Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple introduceert snellere iBooks

Nieuwe iBook-serie met scrollpad met scrollfunctie en Sudden Motion Sensor verkrijgbaar vanaf slechts 1 039 euro.

Bunnik, 26 juli 2005- Apple introduceert vandaag een verbeterde iBook G4-serie. Deze betaalbare notebook voor consumenten en het onderwijs hebben nu een snellere Power PC G4-processor met een snelheid tot 1,42 GHz, een snellere grafische processor en een ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth-module voor draadloze verbindingen. Bovendien zijn alle modellen standaard uitgerust met 512 MB RAM. De nieuwe iBooks zijn al verkrijgbaar vanaf 1 039 euro en zijn voorzien van twee nieuwe Apple technologieën waarvoor patent is aangevraagd: het scrollpad met scrollfunctie en de Sudden Motion Sensor.

"De nieuwe iBook is de perfecte draagbare computer om overal mee naartoe te nemen. Hij past volledig bij de huidige digitale levensstijl van zowel consumenten als studenten", aldus David Moody, senior vice president Mac Product Marketing van Apple. "De lage prijs en de verbeterde prestaties, de verdubbelde hoeveelheid geheugen en de nieuwe mobiliteitsfuncties zoals het stuurvlak met scrollfunctie, de Sudden Motion Sensor en Bluetooth, maken de nieuwe iBooks extra aantrekkelijk."

De nieuwe 12-inch en 14-inch iBook G4 hebben een duurzame, stijlvolle kunststof behuizing. Bovendien is de iBook dankzij de 1,33-GHz en
1,42-GHz PowerPC G4-processors ook nog eens een stuk sneller dan voorheen. De batterij heeft een gebruiksduur tot zes uur, zodat de iBook zonder opladen een hele school- of werkdag meegaat.** Alle nieuwe iBook-modellen hebben standaard een ATI Mobility Radeon 9550 grafische processor met 32 MB eigen videogeheugen voor een nog betere videoweergave en een slot-loading SuperDrive voor het branden van dvd's en cd's of een slot-loading Combo drive voor het bekijken van dvd's en het branden van cd's. De iBooks hebben een stuurvlak met scrollfunctie waarmee gebruikers gemakkelijk door lange webpagina's kunnen bladeren of panoramafoto's kunnen bekijken. Bovendien is elke iBook voorzien van een Sudden Motion Sensor die de draaiende harde schijf beschermt als de notebook per ongeluk valt.

Apple blijft toonaangevend op het gebied van geïntegreerde draadloze communicatievoorzieningen en is de eerste computerfabrikant die al zijn notebookproducten standaard voorziet van zowel 802.11g en Bluetooth 2.0 draadloze technologieën. Alle iBooks worden geleverd met ingebouwde Bluetooth 2.0-voorzieningen (Enhanced Data Rate) en geïntegreerde AirPort Extreme 54 Mbps 802.11g WiFi-voorzieningen voor draadloos netwerken. Bluetooth 2.0+EDR maakt drie keer zo hoge gegevenssnelheden mogelijk voor snellere draadloze verbindingen met een breed scala aan randapparatuur. Bluetooth 2.0 is ook compatibel met Bluetooth 1.2-apparaten zoals het Apple Wireless Keyboard en de Apple Wireless Mouse. De nieuwe iBook heeft een ingebouwde 10/100 BASE T Ethernet-poort voor supersnelle netwerkverbindingen, twee USB
2.0-poorten en één FireWire 400-poort voor plug-and-play-aansluiting van allerlei populaire randapparatuur, zoals iPod (de razend populaire muziekspeler van Apple), een digitale camcorder, een digitale fotocamera of een printer.
Alle iBooks worden geleverd met iLife '05, het bekroonde programmapakket van Apple voor de digitale levensstijl dat bestaat uit iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand en iTunes. iLife '05 is nog steeds het meest innovatieve en complete softwarepakket voor het ordenen, bewerken en uitwisselen van digitale foto's, het maken van prachtige digitale films en dvd's, en het kopen, beheren en maken van digitale muziek.

Op de nieuwe iBooks is Mac OS X versie 10.4 "Tiger" geïnstalleerd, de vijfde belangrijke nieuwe versie van het innovatieve besturingssysteem van Apple. Tiger bevat meer dan tweehonderd nieuwe functies, waaronder Spotlight, een revolutionaire zoektechnologie waarmee gebruikers alles op hun Mac in een oogwenk kunnen vinden, inclusief documenten, e-mails, contactgegevens en afbeeldingen. Dashboard maakt het mogelijk om met behulp van handige nieuwe miniprogramma's, "widgets", onmiddellijk belangrijke informatie te raadplegen, zoals actuele weerberichten en aandelenkoersen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De nieuwe iBook-serie is vanaf heden verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers. De iBook is verkrijgbaar in twee standaardconfiguraties.

De iBook met een 1,33-GHz PowerPC G4-processor heeft een gewicht van
2,2 kg en een adviesprijs van 1 039 euro.

Dit model heeft de volgende kenmerken:

* een haarscherp active-matrix TFT-beeldscherm van 12,1 inch (diagonaal);

* 512 MB DDR SDRAM-geheugen, uitbreidbaar tot 1,5 GB;
* een 40-GB Ultra ATA harde schijf;

* AirPort Extreme 54 Mbps 802.11g WiFi-voorzieningen voor draadloos netwerken en Bluetooth 2.0+EDR;

* twee USB 2.0-poorten, FireWire 400;

* ondersteuning voor VGA-video-uitvoer, S-video- en composite-video- uitvoer;
* 56K v.92-modem, Ethernet (10/100 BASE-T);

* een slot-loading Combo drive (dvd-rom/cd-rw). De iBook met een 1.42-GHz PowerPC G4-processor heeft een gewicht van
2,7 kg en een adviesprijs van 1 349 euro.

Dit model heeft de volgende kenmerken:

* een haarscherp active-matrix TFT-beeldscherm van 14,1 inch (diagonaal);

* 512 MB DDR SDRAM-geheugen, uitbreidbaar tot 1,5 GB;
* een 60-GB Ultra ATA harde schijf;

* AirPort Extreme 54 Mbps 802.11g WiFi-voorzieningen voor draadloos netwerken en Bluetooth 2.0+EDR;

* twee USB 2.0-poorten, FireWire 400;

* ondersteuning voor VGA-video-uitvoer, S-video- en composite-video- uitvoer;
* 56K v.92-modem, Ethernet (10/100 BASE-T);

* een slot-loading SuperDrive (dvd±r/cd-rw).
Extra opties voor de nieuwe iBook zijn: tot 1,5 GB DDR SDRAM, een Ultra ATA/100 harde schijf van 60 GB, 80 GB of 100 GB en het AppleCare Protection Plan

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-0230432.

*De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.

** De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de configuratie en het gebruik.

Met vriendelijke groeten

sander

---

Sander Graumans
PR dept Apple Nederland

Apple Nederland
Kosterijland 42
3981 AJ
Bunnik

+31 3065 93 900 (centrale)
+31 6 5386 56 28 (mobiel)

E-mail: pr.bnl@euro.apple.com
Web: http://www.apple.com/nl