Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland wijst gebieden voor overwinterende ganzen aan

Het komende winterseizoen kunnen agrariërs een vergoeding krijgen als zij overwinterende ganzen en smienten rust, ruimte en voedsel bieden. Dit kan alleen in door de provincies aangewezen gebieden. Gedeputeerde Staten hebben, in overleg met de Zuid-Hollandse landbouworganisaties, drie foerageergebieden aangewezen. Het gaat om delen van de Hoeksche Waard, de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. Uit een onderzoek van Natuurlijk Platteland West en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord blijkt dat er in deze gebieden voldoende draagvlak is voor gansvriendelijk beheer.

VergoedingDe vergoeding voor het winterseizoen 2005-2006 wordt beschikbaar gesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en bestaat uit een beheersbijdrage, een stimuleringspremie en de gederfde inkomsten. Er zijn verschillende beheerspakketten voor zowel grasland als bouwland. Beheerders kunnen de vergoeding tot 31 augustus aanvragen bij het Faunafonds.Met de vergoeding komt het ministerie van LNV tegemoet aan beheerders, met name agrariërs, die schade ondervinden van overwinterende ganzen en smienten. Om de schade zoveel mogelijk te beperken is in 2004 een Beleidskader Faunabeheer vastgesteld.

Begrenzing van foerageergebiedenBelangrijk onderdeel van het Beleidskader Faunabeheer is de begrenzing van foerageergebieden voor overwinterende ganzen en smienten. De provincies hebben de opgave om de gebieden, in totaal 80.000 hectare, te begrenzen. Het betreft deels bestaande natuurgebieden, maar ook agrarisch grasland. Aan Zuid-Holland is in totaal 10.500 hectare foerageergebied toebedeeld.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22