Time : 2:16:52 PM
Date : Thursday, July 28, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA
FAVV: Voedselvergiftiging in Brasschaat: de analyseresultaten zijn gekend
De resultaten van de monsternames uitgevoerd door het
Voedselagentschap naar aanleiding van de collectieve
voedselvergiftiging vorig weekeinde in Brasschaat waarvan 22 personen
slachtoffer werden, zijn gekend. Het betrof een massale besmetting
met twee soorten bacteriën verantwoordelijk voor toxi-infecties
zijnde Staphylococcus aureus en Bacillus cereus. Deze kiemen werden
aangetroffen zowel in de aardappelsalade als in de verschillende
vleessoorten die opgediend werden tijdens deze gelegenheid. Eenieder
herinnert zich nog het drama van de door Bacillus cereus veroorzaakte
voedselvergiftiging in de provincie Limburg tijdens de zomer van 2003
die 5 personen trof en van wie één kind overleed.
Dergelijke ongelukken vloeien bijna systematisch voort uit het niet
eerbiedigen van de koudeketen.
In dit verband herinnert het Voedselagentschap in zijn recentste
Nieuwsbrief (beschikbaar op zijn website www.favv.be of telefonisch
te bekomen op het nr 0800 13 550) aan de elementaire
voorzorgsmaatregelen tijdens maaltijden in open lucht.
Een greep uit de tips:
- Gebruik aparte schalen voor rauw en gebakken vlees.
-Zorg dat rauw vlees niet in aanraking komt met andere gerechten
klaar om op te dienen zoals slaatjes of brood.
- Voeg geen saus of marinade bij gebakken vlees als je die al
gebruikt hebt voor rauw vlees.
- Leg nooit gebakken vlees op een schaal of oppervlak waarop eerst
rauw vlees heeft gelegen.
- Leg geen rauw vlees of rauwe kip vlak naast of op gebakken of bijna
gebakken vlees op de barbecue. Hou voldoende afstand.
- Wacht met bakken tot de houtskool roodgloeiend is, met grijs poeder
bedekt. Dan is de barbecue goed heet .
- Laat bevroren voedsel eerst ontdooien.
- Draai het voedsel regelmatig om, om het gelijkmatig te bakken.
- ...
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20
66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
URL: http://www.favv.be