Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid

Het koninklijk besluit van 15 juli 2005 brengt enkele wijzigingen aan de regelgeving op de loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins-of familielid voor de werknemers en de werkgevers uit de privé-sector (koninklijk besluit van 10 augustus 1998 tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins-of familielid).

Eenoudergezinnen
Een eerste wijziging betreft de alleenstaande werknemers; dit zijn werknemers die uitsluitend en effectief samenwonen met één of meerdere van hun kinderen. Aan hen wordt een verdubbeling van het verlofkrediet toegekend en dit ingeval van zware ziekte van een kind dat hoogstens 16 jaar oud is. Waar dit verlof normaal een krediet van hetzij 12 maanden volledige schorsing, hetzij 24 maanden vermindering van prestaties met 1/5 of tot een halftijdse betrekking per zwaar ziek gezins- of familielid betreft, worden deze periodes voor de alleenstaande werknemers in voormeld geval uitgebreid naar 24 maanden volledige schorsing en 48 maanden vermindering van prestaties met 1/5 of tot een halftijdse betrekking.
Een alleenstaande werknemer die gebruik wenst te maken van deze verdubbeling moet, naast het voorleggen van een medisch attest van de behandelend geneesheer, aan de werkgever het bewijs leveren van de samenstelling van zijn gezin door middel van een attest dat wordt afgeleverd door de gemeentelijke overheid en waaruit blijkt dat de werknemer op het moment van de aanvraag uitsluitend en effectief samenwoont met 1 of meerdere van zijn kinderen.

Op 7 augustus 2005 treedt deze wijziging in werking. Zijn zal dan van toepassing zijn op de kennisgevingen die van dan af aan de werkgever worden gedaan.

De onderbrekingsuitkering in het kader van een verlof voor bijstand of verzorging
Een tweede wijziging heeft betrekking op de onderbrekingsuitkeringen en viseert alle werknemers die een dergelijk verlof opnemen. Meer concreet worden 3 verhogingen doorgevoerd: een verhoging met 100 euro voor de volledige schorsing, een verhoging met 50 euro voor het halftijds verderzetten van prestaties door werknemers jonger dan 50 jaar en een verhoging van 38,5 euro voor de 1/5-vermindering door alleenstaande werknemers (die samenwoont met één of meerdere kinderen ten laste) jonger dan 50 jaar.

De wijzigingen die betrekking hebben op de onderbrekingsuitkeringen zijn van toepassing op alle uitkeringen die door de RVA worden betaald vanaf 28 juli 2005 en die ten vroegste betrekking hebben op de maand juli 2005.

Een uitgebreide toelichting bij de volledige reglementering rond verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid, is terug te vinden op deze website onder de rubriek 'Verloven en individuele vermindering van arbeidsprestaties' (achtereenvolgens via de link 'Regelgeving' en
'Arbeidsreglementering').