NCRV

PERSBERICHT

Hilversum, 27 juli 2005

Tegen de Klok

Zondag 31 juli
Uitzendtijdstip: ± 21.15 uur
NCRV Nederland 1, presentatie: Jetske van den Elsen en Joep Onderdelinden

'Tegen de Klok': Renkum organiseert popfestival

Is het mogelijk om een popfestival te organiseren zonder zwerfafval achter te laten? De gemeente Renkum kreeg deze bijna onmogelijke opdracht afgelopen zondag in het programma Tegen de Klok van zangeres Esther Hart. Renkum is een van de negen finalisten die strijdt om de titel: Schoonste gemeente van Nederland.

Er ligt voor de inwoners van Renkum een schone en uitdagende taak om de titel 'Schoonste Gemeente van Nederland' te verdienen. Als onderdeel van de verkiezing krijgen vier captains te taak om op zaterdag 30 juli vanaf 14.00 uur een popfestival te organiseren. De komende dagen moeten ze de opdracht invullen. Voor Rock in Renkum dienen ze een groot, festivalwaardig muziekpodium te realiseren, compleet met licht, geluid en kleedkamers voor artiesten. Esther Hart gaf Renkum ook de opdracht om tijdens het popfestival tien Nederlandse topacts en minimaal één internationale topartiest te laten optreden. En, er moet een speciaal geformeerde Renkumse kinderpopband een zelf gecomponeerd NederlandSchoon-lied uitvoeren. Uiteraard komt een kinderpopband met fans, spandoeken, buttons en posters. Daarnaast dient voor minimaal 5000 bezoekers gezorgd te worden.

Per onderdeel kan Renkum een ster verdienen. De opdrachten worden door NederlandSchoon bekeken op hoe 'schoon' ze worden uitgevoerd. Hiervoor zijn extra 'sterren' te verdienen. Wil Renkum de felbegeerde titel 'Schoonste Gemeente van Nederland' winnen, dan moet er voor, tijdens en na het festival schoon gewerkt worden.

Tegen de Klok komt tot stand in samenwerking met de Stichting Nederland Schoon. De gemeenten Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Nijmegen, Renkum, Roerdalen, Spijkenisse, Venlo en Waalre strijden om de titel 'Schoonste Gemeente van Nederland'. Op 4 september wordt in de finale-uitzending de Schoonste Gemeente van Nederland bekend gemaakt.

Naast het televisieprogramma besteedt ook het NCRV-programma Knooppunt Kranenbarg op Radio 2 dagelijks aandacht aan de ontwikkelingen in Renkum. Een abonnement op de videonieuwsbrief is aan te vragen via www.ncrv.nl/tegendeklok .

Op 1 augustus rijdt de Tegen de Klok-Karavaan naar de gemeente Leiden.


Noot voor de redactie (