Koninklijke Nederlandse Schaakbond

EK landenteams in Göteborg

Eerste ronde Gothenburg

Met de KLM naar Gothenburg. Soepel reisje, iets langer dan een uur. Het inchecken bij onze maatschappij is een puinhoop geworden. Het toestel was overvol, geen plaats voor u meneer Dat wordt dus business class, probeerde ik, Nee daar hebben we een selecte lijst voor Fijn. Komt door al dat internet inchecken denk ik, want er was plaats zat toen ik de stoel zelf uit mocht kiezen. De dag ervoor dreigde de vrouw van Loek van Wely overigens achter te moeten blijven door hetzelfde probleem.

Zweden is een vreemd land moet ik zeggen. Wij denken dat Zweden duur is, onzin, hier te lande is het pas duur, Alleen wijn en tabak loopt in de papieren. Roken is overigens vrijwel overal verboden. Betrapt worden in het hotel kost 350 euro.
Dan het eten hier. In ieder land moet je de specialiteiten proberen Ik bestelde iets wat gewoon een broodje bal bleek te zijn, gegarneerd met paarse bietenpuree, zag er niet uit, matige kwaliteit. De gevolgen waren spoedig waarneembaar.Geen wonder dat we geen Zweedse restaurants kennen.
En jawel een Amsterdams eetcafe is hier wel te vinden. Dan maar friet van Piet en en een kroketje van Edje.

In de speelzaal bleek dat de organisatie ook wat problemen had. Ze zijn aardig en enthousiast, maar een perskaart konden ze niet maken en je mocht niet bij de analyses van de spelers kijken. Dat willen ze vast niet
Kortom als journalist heb je hier weinig te zoeken.

Wel zag ik gelijk Tiviakov zitten, vrije dag? Ja zoiets, snel remise met zwart.
Van den Doel was kort over zijn partij. Mijn tegenstander was nog smeriger dan het eten hier, rochelen hoesten proesten,alles Dan maar remise, al probeerde Erik het wel.
Jan Timman speelde een duw en trekpartij in het Frans, hij kreeg voordeel en dat werd steeds groter, met de logische uitslag als gevolg.

Het gaat hier om matchpunten, dus de eerste 2 zijn binnen.

Na afloop even kijken in de gaarkeuken van het dure hotel waar de spelers verblijven. Eet een hapje mee hoor ik. Gelukkig is er geen keus, dat is een voordeel. Volgens Sergej Tiviakov is het prima, maar ik heb nu eenmaal niet in het (Russische) leger gezeten, dus ik trek dit niet.
Naar buiten de stortregen in, die al vanaf 2 uur vanmiddag de zaak hier blank zet.

Nederland - Macedonie 3-1

Sokolov - Georgiev 1-0
Tiviakov - Nedev 1/2
Timman - Jacimovic 1-0
Van den Doel - Kiezov 1/2

Sokolov ging er dwars doorheen tegen Vladimir Georgiev. Zwart offerde een pion, waarvoor is onduidelijk.
Ivan heeft zelf aanval:

Zie linkerdiagram


1.Pxf6+ Lxf6 2.Le4 Pd5 3.Dd3 g6 4.Lh6 Te8 5.a4 axb5 6.axb5 Lb7 7.Txa8 Dxa8 8.Pe5 Pe7 (zie rechterdiagram) 9.Df3! Mooi. Na veel hoofdschudden gaf zwart het op. Hij verliest een stuk.

(Rini Kuijf)

Het Nederlands Damesteam is het EK gestart met een comfortabele overwinning op Turkije.

Tea Lanchava opende de score met haar nieuwe aanpak van de Konings-Indiër. Wellicht reageerde Tea niet optimaal op een subtiel nieuwtje van haar tegenstander, maar toen ze het centrum uit elkaar kon slaan klaarde de lucht snel op.

Kort hierop voegde Bianca Muhren een tweede overwinning toe:

Muhren-Bayrak


1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 Pf6 4.e5 Pfd7 5.Ld3 c5 6.c3 Pc6 7.Pe2 cxd4
8.cxd4 f6 9.exf6 Pxf6 10.Pf3 Ld6 11.0-0 0-0 12.Lf4 Lxf4 13.Pxf4 Pe4
14.g3!? (Hiha!) 14. ... g5!? 15.Ph5 h6N?! 16.Tc1 e5?! (zie diagram) De openingsfase kostte zwart veel tijd en haar nieuwtje was weinig verheffend. De daarop volgende centrumactie kon ook al niet door de beugel. Bianca had nu eventueel de beschikking over een "galery-variant" : 17.Txc6!? bxc6 18.Pxe5 Lh3 19.Lxe4 Lxf1 20.Pxc6 gevolgd door nemen op d5 en op d1. U bekijkt het zelf maar thuis met de computer. Wit koos echter voor een rustiger voortzetting, iets dat in overeensteming was met haar voorbereiding. Anders had Bianca wel
3.Pc3 gespeeld. 17.Pxe5 Pxd4 18.Pg6 (18.f3!?) 18. ... Pf3? Waarschijnlijk de beslissende fout. Noodzakelijk was 18..Tf7 om 19.f3 met Db6!? te beantwoorden. 19.Kh1 De8 20.Lxe4 dxe4. Op 20..Dxe4 geen 21.Dxd5? Dxd5 22.Pe7 Kf7 23.Pxe5 Kg6 met een opgesloten paard, maar ijskoud 21.Pxf8!. 21.Dxd5 Le6 22.Dxe4 Pd2 23.Tc7! Tf7 24.Dd4 waarna de tegenstander van ellende maar een stuk gaf met 24..Ld5 in plaats van zich keurig mat te laten zetten: 24..Txc7 25.Dh8 Kf7 25.Dg7. Kortom spoedig 1-0

Petra Schuurman kwam met zwart voordelig uit de opening zonder dat de tegenstandster tegenspel had. Keurig incasseerde ze de achtergebleven pion en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. De Turkse speelde opvallend lang door. Zo wordt het nooit wat met die EU toetreding.

Peng Zoaquin had eveneens een mooie stelling. De tegenstandster keek tegen een isolani en een slechte loper aan. Gooi en smijtwerk in tijdnood deed het tij echter keren. Het eindspel dat Peng uiteindelijk verloor was wellicht te keepen.

Vandaag (zondag 31 juli, ronde 2) wacht titelverdediger Armenië, maar de coach heeft er alle vertrouwen in. De sfeer is uitmuntend, met geanimeerde gesprekken over of de toekomstige kinderen van de dames de achternaam van de vader of moeder moeten krijgen (Niet de dagelijkse kost van de coach die in zijn vriendenkring eerder gespreken voert in de trant van "Nee zwakzinnige, je had Dc2 moeten doen".). Begrip voor het standpunt van Desiree Hamelink kon ik overigens wel opbrengen: Hebben we in Nederland al niet genoeg Janssens en de Jongen?

Yildiz-Peng 1-0
Topel-Lanchava 0-1
Cinar-Schuurman 0-1
Bayrak-Muhren 0-1

(Karel van der Weide)

---