Gemeente Tilburg

Datum
31 juli 2005

Tilburgse Kermis 2005 succesvol verlopen

Veiligheid

Bezoekersaantal rond het miljoen; soepel verloop kenmerkt kermis

De slotdag van de Tilburgse Kermis 2005 is aangebroken. De organisatie spreekt van een geslaagde kermis. Kermiswethouder Hans Janssen: "De kermis is tot nu toe uitstekend verlopen: sfeervol, probleemloos, gevarieerd en gezellig druk. Onze organisatie is erg tevreden over de medewerking van velen om van de Tilburgse Kermis tien dagen feest te maken. De verwachting is dat op het einde van de kermis ongeveer één miljoen bezoekers zijn geweest, ondanks de forse regenbuien die we tijdens de kermisweek hebben gehad. "

Themadagen een hit
De Roze Maandag behoeft geen verdere toelichting. Deze dag staat als een huis. De Gehandicaptenmiddag is perfect gelopen, de Kindermiddag heeft zijn succes bewezen en de Caribische Donderdag had nog meer elan dan vorig jaar. Ook volgend jaar komen deze themadagen zeker weer terug, aangevuld met een seniorendag op de laatste vrijdag.

CliniClowns
Vrijwilligers van de Stichting CliniClowns hebben tijdens de kermis gecollecteerd onder de bezoekers. De bezoekers hebben gul gegeven want naar verwachting is er rond de 21.000 euro opgehaald. Vanuit de kermisopbrengsten wordt dit bedrag aangevuld tot 25.000 euro.

Kermistentoonstelling trekt groot aantal bezoekers
Verwacht wordt dat er vanavond om 22.00 uur ruim 16.000 bezoekers zijn geweest bij de Kermistentoonstelling in de Katterug. De kermistentoonstelling was wederom een groot succes. Met name de zaterdagavond is goed bezocht.

30.000 liter urine
Het BAT heeft deze kermis ongeveer 30.000 liter urine verwijderd uit de 21 zogeheten plaskruizen die de Tilburgse Kermis rijk is. Het ŽPlas op de plaatsŽ urinoir is een heel goed alternatief voor een plaskruis. Het voordeel van deze urinoirs is dat ze rechtstreeks op de riolering zijn aangesloten. Dagelijks zijn 25 BAT-medewerkers van 07.00 uur tot 10.00 uur actief geweest om in totaal 140.000 kg afval in te zamelen. Het BAT heeft 240 combiafvalbakken geplaatst over het hele kermisterrein. Daarnaast zijn nog eens 40 containers à 1000 liter bij consumptiezaken op de kermis geplaatst.

Het opruimen van het afval na afloop van der kermis duurt twee dagen. Alles bij elkaar is het BAT ongeveer drie weken bezig met de Tilburgse Kermis.

Handhaving
In totaal zijn er 510 horecacontroles door 20 medewerkers uitgevoerd. Opvallend was dat de horeca positief heeft meegewerkt aan het goede verloop van de kermis. Zo was er weer minder sprake van geluidsovertredingen en hield men zich ook goed aan de regels omtrent de terrassen. Controle op voertuigen op het kermisterrein en brandveiligheid blijft een aandachtspunt.

Hulpdiensten
De EHBO heeft heel wat werk verzet. Tijdens de kermis zijn er ongeveer 300 kleine en grotere ongevallen behandeld in de twee EHBO posten. Door het broeierige weer kwamen er verschillende bezoekers voor de behandeling van blaren en wespensteken. Ook zijn er enkelbreuken en polsbreuken behandeld.
De brandweer spreekt van een zeer goed verloop van de kermis. Er zijn geen meldingen binnengekomen.

Minder klachten bij bewoners
Er zijn dit jaar een stuk minder klachten binnengekomen bij het klachtenmeldpunt voor bewoners. De bewoners zijn erg tevreden over de sluitingstijden. De exploitanten hebben zich dus goed gehouden aan de vooraf gemaakte afspraak om uiterlijk 01:00 uur de attracties te sluiten. Wel zijn er dit jaar meer klachten over lichtflitsen die gebruikt worden bij de verschillende attracties. Ook het wildplassen en het schoonhouden van het terrein blijft een probleem. Ondanks dat het BAT dagelijks de wildplasplaatsen reinigt en van een fris geurtje voorziet.

Voor de pers:
Monique v.d. Blom, woordvoerder wethouder Janssen, 06 53610609 of 013 542 98 70
Charlotte Maasen, communicatie 013 542 88 96
Charlotte Driessen, communicatie 013 542 91 82

-----------------------

---- --

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer

Faxnummer
013