Ingezonden persbericht

Persbericht

PODIUMPLAATS MADENO RACING TIJDENS EUROPEAN ALFA CHALLENGE

Spa-Francorchamps- Op het droomcircuit voor iedere coureur, de vermaarde racepiste van Spa in de Belgische Ardennen, pakte Mikko Heino voor het Nederlandse Madeno Racing een tweede plaats in de European Alfa Challenge. Aanvankelijk leek het team op een racezege af te stevenen, maar een uitstapje naast de baan kostte teamleider Jose Joao Magelhaes (Portugal) in de slotfase van de strijd zijn eerste plaats. De voor Madeno uitkomende Nederlander Willy Welles kende deze race weinig geluk. Na een geëxplodeerde koppeling bij de start moest hij zijn Alfa 147 GTA in Eau Rouge werkloos achterlaten.

In de periode voorafgaand aan de 10 ronden tellende European Alfa Challenge race op Spa-Francorchamps testte Madeno Racing uitgebreid op deze bijna 7 kilometer lange baan. Namens het team uit het Zuid-Hollandse Oude Tonge geeft Leo van der Made daar een toelichting bij. "Wij beschikten over de nodige set-up gegevens van deze baan, maar wilden die met onze huidige rijders nog eens checken. Dat bleek niet al te eenvoudig, want het was die dag enorm druk op de baan. Toch gebruikten zowel JJ Magelhaes, als ons jonge Finse talent Mikko Heino en Willy Welles de tijd zo optimaal mogelijk om de baan te verkennen. Daar was voor Mikko in de eerste vrije training van het raceweekend geen tijd voor, omdat de zojuist uit Italië meegebrachte rebuilt-motor nog in zijn GTA gemonteerd moest worden. Ook Magelhaes reed niet, omdat hij nog onderweg was naar het circuit. Dus alleen Willy reed de nodige ronden. Zijn tweede vrije training gebruikte Mikko om de motor in te rijden. Daarna volgden de geklokte trainingen waarin 'JJ' het goed deed. Hij eindigde op 0,185 seconden als tweede achter pole-sitter Antonio Chacon uit Spanje. Er had nog net iets meer voor hem ingezeten, wanneer hij zich niet had verremt bij de Bus-Stop chicane. Op zijn beurt kende Mikko nog wat problemen met de achtervering en remmen. Hij moest genoegen nemen met een zevende startplaats", vertelt Van der Made. En daarmee stond de Fin vier plaatsen voor teamgenoot Welles.

Het was een druk weekend voor de technici van Madeno Racing. Na de training werden de Alfa's 147 GTA weer volledig in raceconditie gebracht, waarna de drie coureurs aan hun opdracht konden beginnen. In verband met de 24 uurs race op Spa-Francorchamps vond de Europese Alfa 147 GTA race al op zaterdag plaats.
Leo van der Made doet verslag: "JJ (Magelhaes-red.) manifesteerde zich vanaf de start enorm sterk. Hij ging de strijd aan en reed het overgrote deel van de race aan de leiding. Achter hem was de strijd in volle gang met Maurizio Campani, Luis Villamil en Eoin Murray. Stuk voor stuk mannen die op die eerste plaats wilden rijden. Gelukkig wist JJ die druk lang te weerstaan. En zeker nadat Villamil en Campani met elkaar in botsing kwamen leek de druk iets te verminderen. Alleen Chacon en Murray bleven over. In die strijd kwam ook onze Mikko Heino heel goed mee. Hij was weliswaar wat teleurgesteld over zijn startpositie, maar ik heb hem voor de race duidelijk gezegd dat hij zonder brokken door de eerste twee ronden moest komen.

Daarna zou zijn set-up het tot en met het eind van de race langer en beter uithouden. Dat volgde hij feilloos en verklaarde ook zijn sterke tweede gedeelte van de race. Daarin profiteerde hij natuurlijk ook van het temperament bij JJ, die zich in de voorlaatste ronde toch teveel onder druk liet zetten.

Bij het aanremmen voor één van de bochten brak zijn auto uit, schoof over een hoge curbstone en beschadigde daarbij de ophanging. Op drie wielen kwam hij tot aan de pits, maar zijn race zat er op. Direct gevolg was wel dat Mikko een plaats opschoof en achter Chacon als tweede eindigde voor Murray. Natuurlijk...wij hadden 1 en 3 kunnen worden, maar gegeven de omstandigheden was dit het best haalbare resultaat. Des te spijtiger is het voor Willy Welles. Natuurlijk, hij weet dat we met een mechanische sport bezig zijn en dat een onderdeel, zoals in zijn geval de koppeling, het kan begeven waardoor je in de openingsronde van de race tot stilstand komt. brin profiteerde hij een beetje van het temperament van JJ die zich in de voorlaatste ronde toch teveel onder druk liet zetten.Hij is professioneel genoeg om dat ook te begrijpen, maar met blijft zuur!", besluit Van der Made.

Het volgende Eurosport LG Super Racing Weekend vindt in het weekend van 28 augustus plaats op het circuit in het Duitse Oschersleben. Madeno Racing heeft daar inmiddels een volle dag getest met Mikko Heino in de Alfa 147 GTA en op die manier de nodige data verzameld. Men ziet ook die race weer met veel vertrouwen tegemoet.

UITSLAG RACE 7 EUROPEAN ALFA CHALLENGE SPA-FRANCORCHAMPS

Race:

1. Antonio Chacon (Esp) 10 ronden in 27.33.105;

2. Mikko Heino (Fin) op 0.136 ;

3. Eion Murray (Irl) op 1.392;

4. Alessandro Bonachini (Ita) op 7.952;

5. Jaromir Jirik (CZE);

6. Massimiliano Fantini (Ita) op 10.161.

10. Jose Joao Magelhaes (Por) op 1 ronde.

Willy Welles uitgevallen.

Voor de redactie:
Meer informatie: Madeno Racing, Leo van der Made 06-53 247 019.

Foto vrij van copyright.

---- --