Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 juli 2005


Eerste reactie PvdA op de berichten over het overlijden van Wim Duisenberg


Het plotselinge overlijden van Wim Duisenberg heeft ons allemaal diep geschokt. Een overlijden dat komt vlak na de beeindiging van een lange politieke en publieke loopbaan.
Hij was onder meer minister van Financien, president van de Nederlandsche Bank en de eerste president van de Europese Centrale Bank in een van de moeilijkste perioden van de Europese eenwording, namelijk de invoering van de gemeenschappelijke munt.


Wim Duisenberg belichaamde het motto 'Sterk en Sociaal'. Hij besefte het belang van een sterke publieke sector, zonder ooit de betaalbaarheid ervan uit het oog te verliezen. Hij werd geleid door een diepe compassie voor mensen, voor solidariteit. Daarbij had hij altijd oog voor ondernemingszin als motor van de economie. Hij was dus een nuchtere idealist.


Hij heeft over zichzelf gezegd: 'Ik ben iemand die streeft naar veranderingen, maar hele kleine stapjes zet.' Daarmee deed hij zichzelf tekort. Hij was een minister van Financien en president van de Nederlansche bank die, ook internationaal, een grote reputatie heeft opgebouwd. Bovenal is hij erin geslaagd de Euro in te voeren. En daarbij wist hij zichzelf te blijven. Rustig, humorvol en doortastend.


Wim Duisenberg heeft veel voor de PvdA, voor Nederland en Europa betekend. We zullen hem zeer missen, en wensen bovenal zijn familie de kracht toe om dit verlies te dragen.


Ruud Koole Wouter Bos
Voorzitter van de PvdA Fractievoorzitter van de PvdA