Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederland wint van Oekraine 2,5 -1,5 !

Het herenteam heeft een buitengewoon goede prestatie geleverd door het sterke team met kopman Ivanchuk, dat zo glorieus de Olympiade won vorig jaar op Mallorca ( 3 punten los voor de laatste ronde!) te verslaan. Loek Van Wely hield dit kanon aan bord 1 in bedwang met zwart.

Het zag er voor Loek van Wely na 23. b5 (zie diagram) eventjes link uit, maar onze kopman ving alle pogingen soepel op en Chukkie, zoals we hem noemen, moest snel met een halfje genoegen nemen.

Tiviakov was allang klaar met Karjakin. Voor zijn leven werd gevreesd na de opening, maar Sergej is een echt kanon in de Drakenvariant. (zie diagram) Van den Doel en ik zaten te kijken naar 19.Pf4 na 18...Le8 van Tiviakov. Leuk is dan het antwoord op zowel 19. Ph5 als 19. Pg8: 20. Dxg7!! En wit wint. Tiviakov kwam snel met 19...De7 op de proppen na afloop, hij had het allemaal gezien. In de slotstelling moet Karjakin misschien wel uitkijken, vandaar zijn remiseaanbod.

Sokolov speelde tegen Eljanov van wie hij na Amsterdam nog een rekening had openstaan. Eljanov lijkt me echt een grote te gaan worden. Soepel, alles ver vooruit ziende doet hij zijn zetjes. Het was het voor Ivan wel even schrikken na 20. Pf3!(zie diagram), hij moest nemen, maar kon gelukkig alle gevaar afwenden met 24.Txd5!, met eeuwig schaak als gevolg.
Dan moest de klap komen van Jan Timman, hij had met een pionoffer Kozubov in het nauw gebracht en het slot werd duidelijk na 36. ... Dc5?! (zie diagram) 37. Lf6! Het is uit wit gaat e5 doen en valt daarna binnen via Dd3-g6.

Het leven van een schaakverslaggever gaat hier nog niet over rozen. De perskamer telt slechts 3 computers, en daarom heeft men besloten dat er niet naar de live uitzendingen gekeken mag worden op deze apparaten.
Over hoe ik dan verslag moest doen bleef men het antwoord schuldig, We hebben het nu eenmaal besloten
Je mag niet naar de partijen kijken in de perskamer van het schaaktoernooi, dat kan alleen een Zweed verzinnen. Sommige zich schaakjournalist noemende mensen in Nederland zouden ervan smullen, eindelijk een goed argument om onkunde te verhullen.

Met het eten valt het gelukkig nog wel mee hier. De Belg Dutreeuw had niets te klagen: Ach ik was in Batumi, dan heb je daarna nooit meer wat te klagen
Zelf begin ik al te wennen aan dat Zweedse voer. Maar om bij het ontbijt nou wat uit potjes op zuur gezette vis te gaan hengelen, eh nee. Overigens zit ik in een uitstekend hotel, wirelles, sauna ,goed ontbijt (voor de rest) Het eten valt in het algemeen wel mee, zolang je maar geen vlees eet. De mensen zien er hier goed uit (zeker de dames), eten vis en roken niet, dat zal het wel zijn. Mooi weer, Holland aan kop, wat moet een mens nog meer?

Uitslagen:


1 GM Ivanchuk Vassily 2752 ½ : ½ GM Van Wely Loek 2655
2 GM Eljanov Pavel 2639 ½ : ½ GM Sokolov Ivan 2691
3 GM Karjakin Sergey 2645 ½ : ½ GM Tiviakov Sergei 2678
4 IM Kuzubov Yury, 2535 0 : 1 GM Timman Jan 2625

(Rini Kuif)

Het Nederlands damesteam heeft met 1,5- 2,5 verloren van Armenie


1 GM Peng Zhaoqin 2405 ½ : ½ IM Danielian Elina 2433
2 IM Bosboom-Lanchava Tea 2363 ½ : ½ IM Mkrtchian Lilit 2447
3 FM Schuurman Petra 2266 ½ : ½ WIM Aginian Nelly 2324
4 WIM Hamelink Desiree 2195 0 : 1 WIM Galojan Lilit 2223

---