Skatebond Nederland



Persbericht Skate Bond Nederland


----------

Twee zesde plaatsen voor Elma de Vries op eerste dag EK


Elma de Vries uit Haule heeft vanavond met twee zesde plaatsen op de 300 meter en de 15 km afvalkoers voor de beste Nederlandse daguitslagen gezorgd op de 200-meterpiste op het Europees kampioenschap skeeleren in het Duitse Jüterbog. Bij de mannen was Ronald Mulder uit Zwolle op de 300 m de beste met de zevende plaats (tijd 26,023).


Michel Mulder uit Zwolle werd negende in 26,058, Karlo Timmerman uit Staphorst elfde in 26,259. Elma de Vries klokte bij de vrouwen 28,187. Tijn Ponjee uit Utrecht werd achtste in 28,985. De winnende tijd was van de Franse tweevoudig wereldkampioene Estelle Flourens: 27,558.
De tijden op de 300 m lagen heel dicht bij elkaar. Honderdsten van seconden maakten het verschil. De Italiaanse sprintlegende Gregory Duggento, meervoudig Europees en wereldkampioen, bewees ook nu weer de druk van de favorietenrol aan te kunnen. Zijn tijd was 25,357, terwijl hij ´s middags in de voorronde nog als derde was geeindigd in 26,052.
Het is dit jaar nieuw dat de rijders zich op de 300 m eerst moeten kwalificeren en dat de beste twaalf later de finale rijden. De Europese bond denkt hiermee de 300 m spectaculairder te maken. Alle vijf Nederlandse deelnemers plaatsten zich bij de eerste twaalf, maar de uitslagen van de avond lieten een andere rangschikking zien dan die van de middag. Zo eindigde ´s middags De Vries nog als tweede en Ponjee als zevende, Michel Mulder als vierde, Ronald Mulder als zevende en Timmerman als tiende. De Vries: "Vanmiddag was mijn rit vlekkeloos. Vanavond dacht ik dat ik meer power had, mijn opening was goed in 10,7, maar er gingen er een paar harder in de volle ronde."
In de afvalkoers, gewonnen door de Italiaanse Simona di Eugenio (tijd 25.19,177), deed De Vries noodgedwongen veel werk. Ze moest vaak buitenom om niet op de verraderlijke laatste plek in de sprint te eindigen en reed ook geregeld op kop. De Vries: "Ik had geen keus. Je komt er bij die treintjes van landenploegen niet tussen." De Vries was overgebleven met drie Italiaansen en twee Francaises, toen ze werd uitgeschakeld. Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk was gefinisht als 15e, EK-debutante Anniek ter Haar uit Dedemsvaart als 19e.
In de 15 km afvalrace van de mannen, waar de Fransen Yann Guyader (tijd 23.35,437) en Alexis Contin goud en zilver pakten, was Jan van Loon uit Leeuwarden de beste Nederlander op plaats 16. Mark Horsten uit Haulerwijk werd 19e, Ingmar Berga uit Hoogeveen 22e. De Nederlanders hadden vroeg in de koers onder leiding van Berga een gat van een halve baan dichtgereden naar Fransman Contin, een Italiaan en een Spanjaard, die waren ontsnapt.


Meer info: Uitslagen EK


----------


----------

Skate Bond Nederland

www.skatebond.nl