Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 228

datum: 26 juli 2005

Straatadvocaten ook vlaggendrager veilig op straat-vlag Amersfoort

Woensdag 3 augustus a.s. vindt er een vlagceremonie plaats bij Motiva, Muurhuizen 128. Straatadvocaat René Slotboom ontvangt de vlag uit handen van Rinus van der Meer, bedrijfsdirecteur van Eemfors. René Slotboom zal tijdens de korte vlagceremonie een toelichting geven op de rol van de straatadvocaten binnen de campagne Veilig op straat.

Straatadvocaten
Amersfoort kent twee straatadvocaten, zelf ervaringsdeskundigen, die de belangen van de dak- en thuislozen behartigen. De schatting is dat er 175 mensen dakloos zijn in Amersfoort. De straatadvocaten werken onder de naam Motiva en is onderdeel van de Stichting Banenplan. Motiva werkt zonder subsidie. Het kantoor is dagelijks geopend. Er wordt informatie verstrekt, mensen krijgen ondersteuning bij problemen op het gebied van wonen, zorg, of schulden en vinden een luisterend oor voor alle denkbare zorgen die een dak- of thuisloze op zijn of haar pad tegenkomt.

Daklozen aan de slag
Ook proberen de straatadvocaten om klussen te regelen voor dak- en thuislozen tegen een kleine vergoeding. Op initiatief van de straatadvocaten zijn een aantal dak- en thuislozen eind juni in de openbare ruimte in de binnenstad aan de slag gegaan. Ze hebben banken, verkeersborden en afvalbakken schoongemaakt, geschoffeld, gewied, zwerfvuil opgeruimd en graffiti verwijderd. In ruil daarvoor kregen de dak- en thuislozen een vergoeding van de gemeente. Tot september zullen de dak- en thuislozen opnieuw worden ingezet bij de schoonmaakwerkzaamheden in de binnenstad. Daarna zullen de gemeente, Stichting Iks, Banenplan en de straatadvocaten onderzoeken of deze vorm van activering van dak- en thuislozen een structureel vervolg kan krijgen.

Zichtbaarheid partners in campagne
Om zichtbaar te maken welke partijen zich inzetten voor een veilig Amersfoort gaat er dit campagnejaar een 'Veilig op straat-vlag' rond in Amersfoort. Hiervoor wapperde de vlag al bij de gemeente Amersfoort, de politie, de brandweer, Stadstoezicht, SWA , het veiligheidshuis en Eemfors. De rondgang van de vlag zal dit jaar nog een aantal keer gemarkeerd worden door een vlagceremonie bij de diverse betrokken Amersfoortse partijen zoals SRO, ROVA en het voortgezet onderwijs.

Programma 3 augustus 2005

8.45 uur Ontvangst met koffie/ thee
9.00 uur Korte toespraak door Rinus van de Meer (bedrijfsdirecteur Eemfors) 9.05 uur Korte toelichting rol Motiva door René Slotboom 9.15 uur Vlag wordt gehesen

U bent van harte welkom.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.


---- --