Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Feest winkelcentrum Ganzenpoort
29 juli 2005
Woensdag 3 augustus feest in vernieuwd Ganzenpoort

Woensdag 3 augustus organiseert stadsdeel Zuidoost een feest in winkelcentrum Ganzenpoort. De hele middag zullen in en rond het winkelcentrum gratis activiteiten zijn voor kinderen en zullen op het podium op het centrale plein van het winkelcentrum spectaculaire optredens en modeshows plaatsvinden. Ook de winkeliers hebben deze dag bijzondere acties in petto voor het winkelende publiek. Om 13.00 uur geeft cabaretière Jetty Mathurin de aftrap van deze middag en zullen rond 14.00 uur stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet, eigenaar van het winkelcentrum en een vertegenwoordiger van de winkeliersvereniging het programma feestelijk openen.

De reden voor het feest is dat het stadsdeelbestuur de afgelopen maanden een groot aantal maatregelen heeft genomen om Ganzenpoort een nog prettiger buurtwinkelcentrum te maken. Samen met de winkeliers wil het stadsdeelbestuur de buurtbewoners graag uitnodigen voor een hernieuwde kennismaking met het verbeterde winkelcentrum.

De genomen maatregelen hebben met name te maken met het verbeteren van de knelpunten veiligheid en bereikbaarheid van het winkelcentrum.

Beter bereikbaar
De ventweg is doorgetrokken en er is eenrichtingsverkeer ingesteld, waardoor het verkeer beter doorstroomt. Ook zijn er extra los- en laadplaatsen aangelegd. De grote parkeerdruk voor het winkelcentrum is aangepakt door een blauwe zone in te stellen. Ook zijn bij de trappen leuningen geplaatst waardoor de toegankelijkheid voor minder validen sterk is verbeterd.

Veiliger
Rond het winkelcentrum hielden zich groepen drugsgebruikers, jongeren en volwassenen op die zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij bewoners en bezoekers van het winkelcentrum. Om deze overlast tegen te gaan heeft het stadsdeelbestuur fysieke maatregelen getroffen waardoor de hangplekken zijn verdwenen. Daarnaast wordt het alcoholverbod strenger gehandhaafd en vindt beter toezicht plaats op naleving van de horecavergunningen. Tot slot heeft de politie extra mogelijkheden gekregen sinds het winkelcentrum in het Veiligheidsplan Amsterdam is aangewezen als een van de drugsoverlastgebieden. Zo kunnen overlastgevers voor de duur van 8 uur verwijderd worden uit het winkelcentrum. Het handhaven op al deze punten is sterk verbeterd dankzij de onlangs in het winkelcentrum opgehangen veiligheidscamera's. De politie bekijkt deze beelden en kan wanneer daar aanleiding toe is direct ingrijpen.

Winkelcentrum Ganzenpoort is een buurtwinkelcentrum voor bewoners van de E- en G-buurt. In 2002 zijn de winkels en de bovengelegen woningen opgeleverd. Het winkelcentrum bestaat uit 5.800 m2 winkels, 32 huurwoningen, 102 koopwoningen en 5.500 m2 kantoorruimte.