Ministerie van Defensie


---


---

Mariniers alsnog naar Afghanistan

3-8-2005 9:26:00

Met enige dagen vertraging is een groep van zon honderd mariniers dinsdagavond (2 augustus) vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrokken. Ze zouden eerst vorige vrijdag zijn afgereisd, maar doordat de commerciële charter niet voor alle overvliegrechten had gezorgd, ging de vlucht niet door. De groep is nu met een KDC-10 van de luchtmacht vervoerd.

De mariniers maken deel uit van een eenheid van 750 man die de NAVO-troepenmacht ISAF moet helpen bij het ordelijk verloop van de parlements- en lokale verkiezingen die op 18 september plaatsvinden. Hun uitvalsbasis is Mazar e Sharif in het noorden van Afghanistan.

De militairen konden aan boord kennismaken met de zanger Albert West, die een week lang op tournee gaat langs de Nederlandse manschappen in het land. West zal naar verluidt optredens verzorgen in de hoofdstad Kabul en in Pol-e Khomri, waar Nederlandse militairen een eigen videoclip hebben gemaakt op de muziek van 'Is this the way to Amarillo'. Dat nummer, gezongen door West, staat momenteel weer in de hitlijsten.

Op Afghaanse bodem bevinden zich een kleine achthonderd Nederlandse militairen, verdeeld over bases in Kabul, Kandahar, Pol-e Khomri en Mazar e Sharif. Dat aantal neemt de komende twee weken tijdelijk toe tot rond 1400, als het bataljon ter ondersteuning van de verkiezingen op volledige sterkte is.