Gemeente Grootegast


Abel Tasman Nederland-Australië 1606-2006

DOWN UNDER
Nederland-Australië 400 jaar handelsrelatie
In 1606 zette de eerste Nederlander voet op Australische bodem en sindsdien zijn vele Nederlanders naar Australië geëmigreerd. Het jaar 2006 markeert de vierhonderdste verjaardag van de relatie tussen beide landen en er wordt in beide landen aandacht besteed aan de vriendschappelijke band tussen Nederland en Australië. De bekendste Nederlander die de kust van Australië in kaart heeft gebracht is Abel Tasman. Abel Tasman is in 1603 geboren in Lutjegast, één van de dorpen van de gemeente Grootegast. Hier begonnen voor Abel Tasman zijn ontdekkingen van andere werelddelen. In de gemeente Grootegast zullen in 2006 diverse activiteiten plaatsvinden.

In de voetsporen van Abel Tasman
Abel Tasman is het symbool voor de gemeente Grootegast. Voor diegene die in de voetsporen wil treden van Abel Tasman zijn er verschillende mogelijkheden. In het Abel Tasman kabinet komen bezoekers niet alleen informatie te weten over Abel Tasman, maar ook onder meer over de landen die hij heeft bezocht. Het Abel Tasmankabinet verzorgt diverse activiteiten, zie www.abeltasman.org. Verder kan men via het Abel Tasmanpad de natuur van de geboortegrond van Abel Tasman ontdekken. Jaarlijks vindt de wedstrijd de Abel Tasman Art Prize plaats. Jongeren van het voortgezet onderwijs in Nederland kunnen dit jaar deelnemen aan de wedstrijd, de winnaar zal in 2006 een bezoek brengen aan Tasmanië. Dit jaar heeft Kate Phibbs uit Hobart Tasmanië (winnares van 2004) een bezoek gebracht aan Nederland.

Extra activiteiten in 2006
Voor 2006 zijn landelijk diverse activiteiten gepland. Zie hiervoor de site www.nederland-australie2006.nl. In de gemeente Grootegast vormt het Abel Tasmankabinet voor 2006 een centraal punt. Het Abel Tasmankabinet treft de voorbereidingen voor de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Westerkwartier. Abel Tasman is één van de beroemdste Europese ontdekkingsreizigers maar in grote musea is weinig van hem te vinden. Het Abel Tasmankabinet geeft een goed beeld van de reizen van Abel Tasman. Over de eerste 28 jaren van zijn leven is echter weinig bekend. De tentoonstelling zal een beeld schetsen hoe het leven was in het Westerkwartier in de periode 1603 tot 1632. De tentoonstelling zal worden gehouden in de Nederlands Hervormde Kerk in Lutjegast. Het dagelijkse leven zal centraal staan in de tentoonstelling. De tentoonstelling zal zich richten op een aantal historische figuren waaronder uiteraard Abel Tasman. Verder zoekt het Abel Tasmankabinet de samenwerking met diverse partijen binnen en buiten de gemeente om diverse activiteiten op te zetten.

Ook andere organisaties zullen in 2006 aandacht besteden aan het themajaar Nederland-Australië. De informatie hierover zal zodra deze bekend is worden toegevoegd.

Geïnteresseerd?
Naast de genoemde activiteiten zouden we graag ook door andere activiteiten extra aandacht hebben in 2006 voor Abel Tasman. Heeft u ook ideeën voor activiteiten in de gemeente Grootegast in 2006 rondom het thema Nederland-Australië? Laat het ons dan weten! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tineke Algra van het Abel Tasmankabinet, telefoon 0594-612521 of e-mail t.algra@planet.nl of Yvonne Cornax van de gemeente Grootegast, telefoon 0594-695752, e-mail yvonne.cornax@grootegast.nl.

Wilt u graag een aantal dagen in onze gemeente verblijven, klik dan onder algemeen naar recreatie en toerisme voor de diverse mogelijkheden.

Voor meer informatie over Abel Tasman, klik dan onder algemeen naar geschiedenis en cultuur en vervolgens naar Abel Tasman of kijk op www.abeltasman.org.

---

(c) 2003 Gemeente Grootegast