AutoRai

Print

File-Aerobics helpt reistrombose voorkomen

(3-8-2005)
Reistrombose komt niet alleen voor bij vakantiegangers die per vliegtuig reizen, ook lange autoritten kunnen een risicofactor zijn. Samen met de gerenommeerde Britse fitness-groep David Lloyd Leisure, onderzocht Jeep hoe reistrombose in de auto vermeden kan worden. Reistrombose kan zich voordoen bij alle soorten van lange reizen, of het nou vlieg-trein- of autoreizen zijn. Het cruciale punt daarbij is dat deze reizen zorgen voor een lange periode waarin de passagiers niet of nauwelijks bewegen. En het is juist lichaamsbeweging dat reistrombose kan voorkomen. Daarom wordt vliegreizigers geadviseerd om regelmatig een wandelingetje door het vliegtuig te maken. Voor reizen per auto geldt dat elke twee uur een stop maken heilzaam is wat in het fileverkeer niet altijd mogelijk zal zijn. Daarom heeft David Lloyd Leisure in samenwerking met Jeep een speciaal File-Aerobics-programma ontwikkeld. Daarbij diende een Jeep Cherokee weliswaar als 'lesmateriaal', maar ook bestuurders van andere auto's kunnen hiermee hun voordeel doen.

Het tien-punten-programma

Het File-Aerobicsprogramma bestaat uit tien oefeningen, die door iedereen zijn uit te voeren.


1. De voetrol: Doe schoenen uit en rol de voeten op tot een bal en spreid de tenen zo ver mogelijk. Rol de voeten over de vloer van hiel tot tenen. Rol zo ver mogelijk door, dat zorgt ervoor dat de voeten goed strekken.


2. De roterende enkel: Ook hier geldt: schoenen uit. Til beide voeten zo hoog mogelijk en draai elke enkel vijf keer met de klok mee en vijf keer tegen de klok in. Daag kinderen uit om met hun tenen het alfabet in de lucht te schrijven.


3. De voetpers: Druk de bal van de voet zo hard mogelijk tegen de wagenvloer en til de hielen op. Hou vijf seconden vast en doe deze oefening tien keer om de bloeddoorstroming te bevorderen.


4. De schouderrol: Verminder de spanning van het zitten in één houding door de schouders op te trekken richting de oren en ze vervolgens naar achteren en naar beneden te rollen. Maak daarbij zo groot mogelijke cirkels. Vooral de nek en de bovenrug hebben hier baat bij.


5. De schouderpers (voor de bestuurder alleen bij stilstaand verkeer): Til beide armen op en raak het dak aan. Beweeg de armen vervolgens zo ver mogelijk naar beneden. Herhaal diverse malen.


6. Voor de kinderen: Pak de handen boven het hoofd vast en pers de schouders samen. Druk vervolgens de samengebalde handen zo hard mogelijk tegen de borst. Strek daarna de armen. Voer het tempo steeds verder op en zie wie het eerst een foutje maaktâ¦


7. De elleboog-cirkel: Zet de vingertoppen op de schouders en maak cirkelbewegingen met de ellebogen. Goed voor nek en bovenrug.


8. Superstrekoefeningen: Deze drie oefeningen helpen de bloeddoorstroming en werken ook nog eens ontspannend. 1. Beweeg neus richting de tenen. 2. Krom de rug om de spieren in het middengedeelte even te ontlasten. Ga weer recht zitten, trek de buikspieren aan en stretch licht naar links en rechts. Herhaal. 3. Gebruik de voeten om iets in de verte aan te wijzen. Dit rekt de spieren in de onderbenen op. Beweeg de tenen vervolgens richting bovenbeen.


9. Auto-yoga: Plaats de vingertoppen van beide handen achter de rug tegen elkaar doe hetzelfde met de handpalm. Beweeg de handen omhoog. In deze klassieke yogapose moeten de handpalmen met elkaar verbonden blijven.


10. Drink water. Wie al deze oefeningen heeft gedaan, mag zichzelf belonen met een flesje water. Daâs lekker en het voorkomt uitdrogen.