AutoRai

Print

Sportcoupé âPanameraâ in 2009 op de markt

(3-8-2005)
De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Porsche AG hebben op 27 juli jl. âgroen lichtâ gegeven voor de ontwikkeling en productie van een extra modellijn.
Het nieuwe model wordt een sportcoupé in de âpremiumâ-klasse, met vier zitplaatsen en vier portieren, dat met verschillende motoren zal worden aangeboden. Voor de aandrijving krijgt het nieuwe model een voorin geplaatste motor in combinatie met achterwielaandrijving. Dit nieuwe, vierde Porsche-model komt naast de 911, de Boxster/Cayman en de Cayenne, en krijgt de naam âPanameraâ. Deze naam is afgeleid van de legendarische lange-afstandsrace Carrera Panamericana. De Porsche âPanameraâ moet in 2009 op de markt komen. De totale investering die hiermee is gemoeid (inclusief de ontwikkeling van het model en het opzetten van een productielijn), is door Porsche begroot op ruim één miljard euro en wordt uit eigen middelen gefinancierd. De geplande verkopen bedragen minimaal 20.000 eenheden per jaar.

De Porsche Panamera zou in Leipzig kunnen worden geproduceerd. Hier worden ook de sportieve SUV Cayenne en de supersportwagen Carrera GT gebouwd. Hiervoor zijn echter nog nadere gesprekken met de fabriek in Leipzig vereist. Vanaf 2006/2007 zou dan een grote uitbreiding van de reeds beschikbare montagehal nodig zijn. Indien Porsche Leipzig GmbH de opdracht krijgt, zouden daar circa 600 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. In de hoofdfabriek in Stuttgart-Zuffenhausen, waar ook de motoren voor de vierde modellijn zullen worden geproduceerd, en in het ontwikkelingscentrum in Weissach, zullen over het verloop van het project samen nog eens 400 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan.

Dr. Wendelin Wiedeking, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG: âWij hebben inderdaad de tijd genomen voor deze beslissing. Maar nu weten wij het beslist zeker: de âPanameraâ past bij Porsche, omdat hij over alle karakteristieke sportwagen-genen beschikt. Bij prestaties, ontwerp en rijdynamiek zal hij in elk opzicht voldoen aan de hoge Porsche-maatstaven. Met deze sportcoupé zullen wij onze klanten een aantrekkelijk model bieden in de topklasse.â

Wiedeking kondigde aan, dat Porsche de âPanameraâ in eigen regie op de weg zal brengen. âWij zullen in Weissach een eigen platform ontwikkelen voor ons vierde model. Een samenwerkingsproject met een andere autofabrikant is niet gepland. Om de winstgevendheid van dit nieuwe model te garanderen, zullen wij echter nog nauwer als voorheen samenwerken met geselecteerde systeemleveranciers.â Volgens Wiedeking zal het Duitse aandeel in de monetaire waarde van de âPanameraâ zoân 70 procent bedragen. Net als de 911, de Boxster/Cayman en de Cayenne wordt de âPanameraâ eveneens âMade in Germanyâ.