Gemeente Enschede

Enschede genomineerd voor Beste Binnenstad

woensdag 03-08-2005
Strijd gaat verder tussen Enschede, Groningen, Den Haag en Dordrecht Enschede is gekozen bij de vier Beste Binnensteden van Nederland. Dit maakte het Platform Detailhandel op 1 augustus in Den Haag bekend. Stadsdeelwethouder Eric Helder beschouwt de nominatie al als een belangrijke overwinning, gezien de 170 steden die zich bij het Platform hadden gemeld. Enschede strijdt nu met Groningen, Den Haag en Dordrecht verder om de titel Beste Binnenstad, die op 15 september wordt toegekend.

Wethouder Helder en Burgemeester Peter den Oudsten meldden Enschede aan voor de verkiezing Beste Binnenstad. Zij deden dit namens het Binnenstadsoverleg waarin naast de gemeente ook ondernemers, bewoners en culturele instellingen zijn vertegenwoordigd. De Enschedese binnenstad is volgens hen zo aantrekkelijk, compleet en levendig geworden dat deze de titel Beste Binnenstad verdient. Dat toont de stad aan met het boekwerkje 'Samen denken én doen', waarmee Enschede zich kandidaat stelde.

De stad stààt
Onderzoek geeft aan dat tweederde van de Enschedeërs trots is op z'n stad. De bezoekersaantallen en de waardering stijgen weer. Bezoekers ervaren de Enschedese binnenstad als: 'gezellig', 'sfeervol' en 'gastvrij'. Daarmee wordt beloond dat Enschede zich de laatste jaren heeft ingespannen om de binnenstad weer te laten uitblinken. Gemeente, ondernemers, instellingen, en bewoners bouwden samen aan de stad. Grootschalige ingrepen, bijvoorbeeld rond het Van Heekplein, waren nodig. De binnenstad kreeg opnieuw vorm maar ook nieuwe inhoud, met winkels, horeca, cultuur en evenementen. Ook al staan er nog grote projecten zoals het Muziekkwartier in de steigers: de stad stààt.

In de volle breedte
De verkiezing Beste Binnenstad is een initiatief van het Platform Detailhandel samen met het Platform Binnenstadsmanagement en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Bij de verkiezing Beste Binnenstad wordt de binnenstad in de volle breedte bekeken. Speciale aandacht is er voor de thema's 'veiligheid' en 'bereikbaarheid'. Op dit moment heeft 's-Hertogenbosch nog de titel van de Beste Binnenstad. Op 15 september wordt in Den Haag bekendgemaakt wie die titel voor twee jaar gaat overnemen.

Enschede laat gezicht zien
De flair van de hernieuwde binnenstad lijkt ook invloed te hebben op de zo kenmerkende bescheidenheid van de Enschedeër. De stad gaf zich op voor verschillende verkiezingen en alleen al daaruit blijkt het groeiende zelfbewustzijn. Enschede durft zijn gezicht te laten zien. En valt opvallend vaak in de prijzen: groenste stad, beste warenmarkt, beste winkelcentrum (Klanderij), om er een paar te noemen. De nominatie 'Beste Binnenstad' kan daar nu al aan toegevoegd worden - al gaat Enschede natuurlijk voor goud.


---