Gemeente Hoorn


Wel horeca, geen supermarkt op Westerdijk

Persbericht d.d.: 2 augustus 2005

De gemeenteraad heeft besloten dat op het terrein van de oude schouwburg een horecavoorziening moet komen. Het zou moeten gaan om een voorziening voor daghoreca op de begane grond (de 'plint') van de geplande bebouwing, aan de zijde van de Westerdijk. Het besluit viel bij de vaststelling van het stedenbouwkundig programma van eisen. Het is altijd de bedoeling geweest op de plaats van de oude schouwburg woningen en ondergronds parkeren te realiseren. Daar is nu dus een horecavoorziening aan toegevoegd.

Het stedenbouwkundig programma van eisen geeft de (maximale) bebouwingsmogelijkheden aan en vormt de juridische onderlegger voor de ruimtelijke ordeningsprocedure die moet worden gevolgd. Nu de gemeenteraad het programma van eisen heeft vastgesteld, kan de ontwerpwedstrijd voor projectontwikkelaars starten; maximaal drie ontwikkelaars worden uitgenodigd een ontwerp in te dienen waar nu dus één vestiging van daghoreca van maximaal 500 m2 deel van uitmaakt.

Supermarkt
Het plan om op dit terrein een supermarkt onder te brengen, is door het raadsbesluit van de baan. Al eerder wezen B en W het om financieel-economische, ruimtelijk-functionele en stedenbouwkundige redenen af.
B en W geven er de voorkeur aan een supermarkt voor de binnenstad onder te brengen in de plannen voor de Vale Hen. Alle stedenbouwkundige modellen die voor de Vale Hen zijn gemaakt, voorzien in een combinatie van wonen, parkeren en (niet)commerciële ruimtes. Vestiging van een supermarkt behoort daar tot de mogelijkheden. B en W stellen dat het wel moet gaan om verplaatsing van een bestaande supermarkt, die niet gaat concurreren met winkelcentrum De Grote Beer.

B en W hebben de omwonenden per brief van de ontwikkelingen op de hoogte gesteld en zullen dat ook blijven doen. Aangezien eerst een ontwikkel-/ontwerpwedstrijd voor de invulling van de oude schouwburglocatie gehouden wordt, met als eindresultaat een winnend ontwerp, zal het nog geruime tijd duren alvorens de formele procedures worden gevoerd. Het winnend ontwerp dient vervolgens te worden uitgewerkt tot een bouwaanvraag. Na publicatie van de bouwaanvraag bestaat formeel de gelegenheid te reageren op het bouwplan.
---