Het Nederlandse Rode Kruis


01 augustus 2005
Rode Kruis Love Boat bij Canal Parade

Komende zaterdag vaart het Nederlandse Rode Kruis weer mee in de Canal Parade, onderdeel van de Gay Pride week in Amsterdam. Thema is The Love Boat. Met een tot cruiseschip omgebouwde boot geeft het Rode Kruis een persiflage van de bekende jaren-80 serie.

Matrozen dansen op de Love Boat
The Pacific Princess bracht vakantiegangers naar tropische en zonnige bestemmingen in de Cariben. Komend weekend dansen matrozen op de Amsterdamse grachten op het thema van de tv-serie. Maar naast alle vrolijkheid brengt de boot ook een serieuze boodschap: het Rode Kruis vraagt aandacht voor de HIV/Aids-problematiek in de Cariben.

In de regio is momenteel circa twee procent van de mensen besmet met het HIV-virus. Het Nederlandse Rode Kruis is actief in de strijd tegen aids. Niet alleen in eigen land, maar ook bijvoorbeeld samen met het Rode Kruis in de Dominicaanse Republiek. Vrijwilligers in beide landen geven voorlichting. Er worden condooms uitgedeeld, en besmette mensen en hun familie worden geholpen met noodzakelijke zorg. Het Rode Kruis spant zich in om de ziekte bespreekbaar te maken, en vooroordelen weg te nemen. Over de ziekte, en over de mensen die ziek zijn.

Voorlichting en condooms uitdelen
In Nederland organiseert het Rode Kruis vakantieweken voor mensen met HIV/Aids en vangt kinderen met een levensbedreigende ziekte, waaronder HIV/Aids, op in de twee Mappa Mondo-huizen. Het Rode Kruis geeft ook voorlichting over HIV/Aids en deelt condooms uit onder jongeren in Nederland.

Meer informatie:

* Aidsvoorlichting in de Cariben

* The Truth About Aids, Pass It On