Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 augustus 2005


Vragen van de leden Dijksma, Van Dijken en Verbeet (allen PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat


over de toegankelijkheid van de door de NS bestelde stoptreinen.


1. Bent u op de hoogte van het artikel "NS bestellen voor kwart miljard nieuwe treinen", gepubliceerd in Trouw op 22 juli 2005?


2. In dat artikel wordt de nadruk gelegd op de sociale veiligheidsaspecten van de nieuwe treinen, de bruikbaarheid van deze treinen voor mensen met een beperking komt niet aan de orde. Zijn er voorzieningen in de treinen aangebracht die de bruikbaarheid voor mensen met een beperking vergroten? Zo ja welke?


3. Voldoet de instap van de treinen aan de aanbevelingen gedaan in het "COST 335" document, te weten een maximale horizontale en verticale afstand tussen perron en trein van 5 centimeter? Zo nee, zijn er nog voorzieningen in de treinen aan te brengen om dit te bewerkstelligen?


4. Voldoen de voorzieningen voor mensen met een visuele of auditieve beperking aan de aanbevelingen van "COST 335"? Zo nee, waarin niet en wat kan hier nog aan gebeuren?


5. Als de nieuwe treinen beter bruikbaar zijn voor mensen met een beperking, hoe zorgen de NS er dan in hun planning voor dat duidelijk is wanneer en waar deze treinen rijden?