Ingezonden persbericht


Persbericht

Strandpaviljoen Julianabeach op losse schroeven

Datum: 3 augustus 2005

Het is onzeker of strandpaviljoen Julianabeach nabij Julianadorp er na 15 oktober nog staat. De rechtbank in Haarlem heeft namelijk de vergunning voor de jaarrondexploitatie van dit strandpaviljoen vernietigd. De vorig jaar afgegeven vergunning was aangevochten door de Stichting Duinbehoud.

De discussie over strandpaviljoen Julianabeach loopt al jaren. Met name tegen het open houden in de wintermaanden zijn veel bezwaren vanwege de veiligheid, de rustverstoring en schade aan natuur en landschap. De meeste stranden langs de kust worden in de wintermaanden vrij gehouden van bebouwing.

De exploitatie van het strandpaviljoen Julianabeach in de wintermaanden is in feite illegaal. Er is nog steeds geen goedgekeurd bestemmingsplan waarin het strandpaviljoen gelegaliseerd wordt. Ook liggen er bestuurlijke afspraken om eerst het experiment voor jaarrondexploitatie van strandpaviljoens bij Zandvoort af te wachten en provinciaal beleid te ontwikkelen.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier meende vorig jaar dat er desondanks een vergunning moest worden afgegeven. De rechtbank heeft dit besluit van het Hoogheemraadschap nu vernietigd. Belangrijke overweging van de rechtbank was dat er in het Provinciaal Overleg Kust afspraken zijn gemaakt over het experiment bij Zandvoort en het ontwikkelen van provinciaal beleid. De jaarrondexploitatie van Julianabeach is in strijd met deze afspraken. Tevens oordeelde de rechtbank, dat er bij het verlenen van de vergunning onvoldoende zorgvuldig is gekeken naar het belang van natuur en landschap.

Al eerder heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de jaarrondexploitatie van strandpaviljoens. Ook in dat geval is de Stichting Duinbehoud in het gelijk gesteld. Op Goeree is goedkeuring onthouden aan een bestemmingsplan voor het jaarrond exploiteren van zes strandpaviljoens. De Stichting Duinbehoud had hier bezwaren tegen vanwege de rustverstoring in de wintermaanden en de schade aan natuur en landschap.

Einde bericht

Stichting Duinbehoud

Postbus 664, 2300 AR Leiden

telefoon: 071-5160490

e-mail: stichting@duinbehoud.nl

website: www.duinbehoud.nl

Afzender: Marc Janssen 071 5160490