Gemeente Nieuwegein

Bodemsanering Oosterstraat-gebied start in het najaar 2005

Op verschillende plekken in het Oosterstraatgebied in Vreeswijk wordt in het najaar van 2005 de bodem gesaneerd. Met deze bodemsanering wordt een lange periode van onderzoek, overleg en ongerustheid bij bewoners afgesloten. Het gaat om restverontreinigingen, die bij eerdere bodemsaneringen in de jaren 80 van de vorige eeuw in de bodem zijn achtergebleven. Een deel van de bodemsanering vindt plaats op eigendommen van Mitros Wonen Nieuwegein. Het doel van de sanering is de verbetering van de bodemkwaliteit en daarmee de leefbaarheid van de wijk. De bodemsanering in het Oosterstraatgebied wordt gefinancierd uit het ISV-bodemsaneringsprogramma 2002-2005.

De bodemverontreiniging in het Oosterstraatgebied stamt al uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Toen heeft de gemeente in het gebied enkele bedrijfsterreinen aangekocht, waaronder het terrein van busmaatschappij West-Nederland. De aangekochte grond werd bestemd voor sociale woningbouw, maar bij de start van de nieuwbouw bleek dat de bodem ernstig verontreinigd was. Onder begeleiding van de toenmalige Provinciale Waterstaat is in 1980 en in 1984 een gedeelte van de bodem gesaneerd. Omdat duidelijke wetgeving voor bodemsanering toen nog ontbrak en om verzakking van schuren te voorkomen, bleven er restverontreinigingen achter. Vanaf 1994 zijn er in opdracht van de provincie, als verantwoordelijk orgaan vanuit de Wet bodembescherming, verschillende bodemonderzoeken gedaan. Medio 2004 zijn de onderzoeken afgesloten. Op diverse plaatsen werden sterke restverontreinigingen aangetroffen. De provincie stelde toen officieel vast dat het gaat om een ernstige bodemverontreiniging, maar dat sanering niet urgent is omdat de vervuiling geen risico's vormt voor mens, milieu en verspreiding.

Lange periode van overleg
De bewoners van het gebied maken zich al lange tijd zorgen over de bodemverontreiniging. Om de communicatie te verbeteren heeft de provincie vanaf 1997 een projectgroep Oosterstraat opgericht. Daaraan namen de gemeente, Mitros Wonen én bewoners deel. In 2003 is de gemeente Nieuwegein het project gaan leiden. Er is toen intensief contact geweest met bewoners. Daaruit bleek dat de bewoners zich niet alleen zorgen maakten over de bodemverontreiniging, maar ook over vocht in huis en een toegezegde verbetering van de speelplaats.
Om de onrust onder bewoners weg te nemen en de leefbaarheid in de wijk te verbeteren, heeft de gemeente gezocht naar financieringsmogelijkheden om de bodemsanering te bespoedigen. Via het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing (ISV) is er een mogelijkheid gevonden de bodemsanering te financieren. In januari 2005 heeft de provincie ingestemd met het saneringsplan van de gemeente. In samenhang hiermee heeft de gemeente samen met Mitros de vochtproblemen in de woningen in de Oosterstraat al aangepakt en wordt de speelplaats in de buurt verbeterd.

Informeren bewoners
Op tien locaties in de buurt worden in oktober en november saneringsmaatregelen getroffen. Enkele weken voor de start van de bodemsanering organiseert de gemeente een inloopavond. Dan wordt informatie gegeven over de uitvoering, de verlast en het te bereiken resultaat. De bewoners van het Oosterstraatgebied ontvangen een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst. Ook andere inwoners van Nieuwegein zijn welkom. Voor hen wordt een uitnodiging in de Molenkruier geplaatst.

Invoerdatum 3-8-2005