Gemeente Harderwijk


Meer ouderen in het verkeer: iets om rekening mee te houden

65+-ers lopen per afgelegde afstand ruim twee keer zoveel kans als gemiddeld om in het verkeer gedood te worden of ernstig gewond te raken. Kennelijk zijn bij ouderen vooral de gevolgen van een ongeval veel ernstiger: ouderen zijn kwetsbaarder. Een oudere kan fysiek domweg minder hebben en raakt bij dezelfde botsing ernstiger gewond dan gemiddeld. Bij jonge bestuurders ligt dat precies andersom: die maken veel meer fouten maar zijn zelf wat minder kwetsbaar. Ze hebben echter per afstand vier keer zoveel doden en ook vier keer zoveel gewonden. Bij elkaar hebben ouderen dus wel een beetje gelijk als ze zeggen dat 'ze eerst maar eens naar die jongeren moeten kijken.'

Wat te doen - ouderen
Ouderen kunnen zelf zorgen dat ze ook wat het verkeer betreft 'bij de tijd' blijven door eens een boekje over verkeersregels te bestuderen, eens een rijles te nemen of een BROEMrit te doen. Dat laatste is een speciale rit voor ouderen in de eigen auto. Een rij-instructeur kan u dan adviseren over uw rijstijl. Het is géén examen! Ook is het voor ouderen van belang dat ze hun routine op peil houden.

Wat te doen - overige verkeersdeelnemers Andere, jongere weggebruikers zullen zich moeten realiseren dat er steeds meer ouderen aan het verkeer deelnemen. Die ouderen kunnen nog best veilig rijden maar ze hebben daar wat meer tijd voor nodig. Dus is het een kwestie van begrip en fatsoen(!) om verkeer ook wat dat betreft een sportief samenspel te laten zijn.