Gemeente Assen


Eenmalige meevaller voor Asser belastingbetalers

Assen, 3 augustus 2005

Belastingbetalers in Assen kunnen volgend jaar een eenmalige meevaller tegemoet zien. Het geld dat de gemeente achteruit had gelegd om een mogelijke nabetaling aan Essent te kunnen doen, blijkt daarvoor niet meer nodig te zijn. Het college wil de inwoners van Assen niet meer belasten dan nodig is en keert daarom in 2006 16,45 per belastingbetaler uit.

Na de overname van de VAM in Wijster door Essent konden de gemeenten die een gezamenlijk contract hadden voor afvalverwerking en Essent geen overeenstemming bereiken over tarieven. Essent wilde namelijk nieuwe milieuheffingen doorberekenen in de tarieven. De gemeenten hielden echter vast aan eerder gemaakte afspraken. Dit was voor Essent aanleiding om arbitrage te vragen. De uitspraak in deze arbitrage is in februari gedaan en positief uitgevallen voor de gemeenten.

Assen hield rekening met een negatieve uitkomst van de arbitrage. Daarom had de gemeente een bedrag van 445.000 euro gereserveerd om een eventuele nabetaling te kunnen doen. De gemeente wil het geld uitkeren in de vorm van een eenmalige verrekening met de aanslag afvalstoffenheffing in 2006. Zo kunnen de uitvoeringskosten tot een minimum beperkt worden.