Artis

Amsterdam, 3 augustus 2005
Persbericht

Olifantje geboren in Artis

Gisteravond, 2 augustus, om 22.22 uur is een olifantje geboren in Artis. Moeder Thong Tai en jong maken het goed. Dit is het eerste olifantje dat in Artis is geboren. Ook voor Thong Tai is dit haar eerste jong. Het is een meisje. Op de website van Artis, www.artis.nl, start een prijsvraag voor een naam voor het olifantje.

Moeder Thong Tai (16) is in november 2003 in Artis aangekomen in verband met het internationale fokprogramma voor de bedreigde Aziatische olifanten. Vlak voor haar vertrek naar Amsterdam is zij in Blijdorp gedekt door olifantenstier Alexander. Thong Tai was officieel in september uitgerekend. Olifanten hebben namelijk een draagtijd van 22 maanden. Een pasgeboren jong weegt ongeveer 100 kilo.

Europese dierentuinen fokken met Aziatische olifanten, onder coördinatie van Diergaarde Blijdorp. Blijdorp heeft met raad en daad ter zijde gestaan bij de zwangerschap en de geboorte van het Artis-olifantje. In Azië zijn olifanten een bedreigde diersoort en de fokprogrammas moeten, in de loop van de tijd, helpen om de soort voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor olifanten, vooral door versnippering van leefgebieden en door jacht en stroperij.

De Brauw Blackstone Westbroek adopteert het jonge olifantje en helpt daarmee Artis bij haar ideële doelstellingen; educatie en natuurbehoud.

Moeder en jong leven in Artis samen met de jonge bul Nikolai (12) en met Win Thida (38), die als ervaren moeder en tante een belangrijke rol in de groep moet vervullen.