Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

03-08-2005

Seksespecifieke zorg: een nieuw lespakket

Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud ziekenhuis, Van Hemert Produkties en TransAct hebben een lespakket samengesteld over seksespecifiek werken in de somatische zorg. Het LEVV was vertegenwoordigd in de begeleidingscommissie. Het lespakket bestaat uit een videofilm en bijpassend werkboek.

Seksespecifieke zorg in beeld
Seksespecifieke zorg gaat ervan uit dat de sekse - het vrouw of man zijn van de patiënt, maar ook van de zorgverlener - invloed uitoefent op de zorgverlening. Sekseverschillen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van klachten, bij het onderkennen van symptomen en bij het presenteren van klachten. Ook bij het contact tussen patiënt en zorgverlener en bij de gevolgen, de betekenisgeving en de behandeling van de klacht zijn sekseverschillen in het geding. De zorgverlener vraagt zich steeds af of het in deze fase van het traject, bij deze klacht en bij deze persoon uitmaakt of de patiënt een vrouw of een man is.

De video
De video (totale lengte: 85 minuten) bestaat uit zes delen. Elk deel belicht verschillende aspecten van seksespecifiek werken. Er is gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit in patiënten, hulpverleners en settings binnen de somatische zorg. De video schetst geen ideaalbeeld van seksespecifiek werken, maar staat juist dicht bij de huidige praktijk, waarin professionals vaak moeten zoeken naar nieuwe interventies. Het laat de meerwaarde van seksespecifiek werken zien, en ook de valkuilen en knelpunten. Samen met de opdrachten uit het werkboek ontstaat een levendige leermethode.

Wat is het doel van het lespakket?
Deze video is bedoeld ter ondersteuning van lessen, workshops en (vaardigheids)onderwijs over de somatische gezondheidszorg. Docenten en trainers kunnen met de video studenten en cursisten laten zien hoe seksespecifieke hulpverlening in de praktijk kan worden toegepast. De video kan een introductie tot seksespecifiek werken zijn voor studenten en professionals, maar kan ook worden gebruikt in lessen of workshops over diversiteit en socialisatie.

Voor wie is het lespakket gemaakt?
De video en het werkboek zijn bedoeld voor:

* Hoger Beroepsonderwijs (verzorgenden, verpleegkundigen, paramedici in de thuiszorg, ziekenhuizen, ouderenzorg);
* vervolgopleidingen van huisartsen, verpleeghuisartsen, sociaal geneeskundigen en specialisten;

* post HBO-academische opleidingen op het terrein van de zorg.

Het werkboek is met name geschreven voor trainers en docenten die de film willen gebruiken in hun scholings- of onderwijsprogramma's.

De video "Seksespecifiek werken in de somatische gezondheidszorg" en het werkboek kosten samen EUR 50, exclusief verzendkosten. U kunt beide bestellen bij:

Van Hemert Produkties
T/F 0598 381 484
E hemert@inn.nl
W www.vanhemertprodukties.nl

UMC St Radboud
afdeling Huisartsgeneeskunde,
Vrouwenstudies Medische Wetenschappen
T 024 3619106 (ma, di en vrij)
W www.vrouwenstudiesgeneeskunde.nl

TransAct
T 030 2326500
F 030 2326555
E distributie@transact.nl
W www.transact.nl

Eventueel zijn de video en het werkboek in te zien bij het Informatiecentrum van het LEVV.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Myriam Crijns
E m.crijns@levv.nl
T 030 2919042