Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 3 augustus 2005

Twee nieuwe otters in Dierenrijk Europa

Otterpaar neemt deel aan fokprogramma EEP

Sinds maandag 1 augustus zijn er voor bezoekers van Dierenrijk Europa twee nieuwe otters te bewonderen. Het ottermannetje Tom is van Dierenrijk Europa naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam verhuisd. De twee nieuwe weesotters Julek en Narewka komen uit Polen en zijn daar met de hand opgevoed en dus erg aan mensen gewend. Het park verwacht dan ook, wanneer de otters gewend zijn, binnen de kortste keren leuke voederpresentaties met deze dieren te geven. De otters waren al een paar en zijn beide vijf jaar oud. Samen doen ze mee aan het fokprogramma EEP voor otters.

Warm onthaal
Sinds maandag 1 augustus zijn er in Dierenrijk Europa twee nieuwe otters te bewonderen. Tom (ottermannetje) is verhuisd naar Diergaarde Blijdorp en maakt hiermee plaats voor Julek en Narewka uit Polen. Julek en Narewka zijn weesotters uit Polen en hebben een tijd in Natuurpark Lelystad gewoond. Ze zijn beide met de hand opgevoed en inmiddels vijf jaar oud. De twee otters zijn dus erg aan mensen gewend. Het zal niet lang duren voordat Julek en Narewka zich helemaal thuis voelen in Dierenrijk Europa. De verzorgers stoppen momenteel veel tijd in het vertrouwd raken van de nieuwe otters in hun nieuwe verblijf in Dierenrijk Europa. Binnenkort geeft het park leuke en interessante voederpresentaties met de twee otters.

Fokprogramma
Dierenrijk Europa gaat ook fokken met de twee otters. Hoofd dierverzorging Alfred Melissen is tevens stamboekhouder en coördinator van het EEP fokprogramma voor Otters. Hij geeft adviezen aan 62 dierentuinen in heel Europa, met in totaal 250 otters, over de fok, de voeding en de huisvesting van otters. "Onze otter Tom is naar Blijdorp gegaan omdat dat het beste mannetje was voor het vrouwtje daar. In het EEP fokprogramma streven we naar zo onverwant mogelijke koppels. Bij voorkeur komen het mannetje en vrouwtje wel uit hetzelfde landsgebied. Julek en Narewka waren al een paar en we hopen dat ze Dierenrijk Europa veel ottertjes schenken.", zegt Melissen trots. De nestkasten staan al klaar in het dierenrijk. Otters hebben een draagtijd van gemiddeld 63 dagen en krijgen 1 à 2 jongen per nest. Otterjongen zogen ongeveer 2 maanden.

Voederpresentaties
Dagelijks gaat het er vrolijk aan toe in Dierenrijk Europa. Als de verzorgers de dieren hun maaltijd geven kunnen bezoekers kijken en vooral bij de pas geboren dieren is het voederen erg vertederend om te zien. Verzorgers beantwoorden tijdens deze voederpresentaties met alle plezier vragen. Wat voor voedsel krijgen de dieren? Houden ze ook van een lekkere snack tussendoor? Terwijl de verzorgers antwoord geven op vragen, zijn de dieren extra goed te zien.

Reis door zeven Europese gebieden
Dierenrijk Europa heeft een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het Cultuurlandschap met beverratten naar het Oerbos met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de Alpen waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in Het Hoge Noorden waar ijsberen en de rendieren wonen. In het Strand & Zee gebied zwemmen zeehonden en leven diverse watervogels. In het Moeras komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied Het Mediterrane Zuiden ontmoet de bezoeker onder andere de berberaap die leeft op de rots van Gibraltar.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op www.dierenrijkeuropa.nl.

Noot voor de redactie (