Gemeente Rotterdam

Nr. 126
3 augustus 2005

Rotterdam ontwikkelt voor starters

Start 485 woningen op Kop van Zuid moet doorstroming woningmarkt studenten bevorderen

De gemeente Rotterdam heeft de overeenkomst 'Cité' getekend met de Rotterdamse woningcorporatie Stadswonen voor de bouw van een studentenhuisvestingsproject op de Kop van Zuid in Rotterdam. Hiermee is de aanzet gegeven om nog dit jaar te starten met de bouw van 485 woningen voor (bijna) afgestudeerden. Dit is nodig om de doorstroming op de Rotterdamse woningmarkt te bevorderen en (bijna) afgestudeerden voor de stad te behouden. Het project past binnen de collegedoelstelling om meer aantrekkelijke woningen in het Rotterdamse centrum te bouwen om daarmee starters op de woningmarkt in de stad te houden.

De overeenkomst 'Cité' is gesloten om op de locatie Zuidkade II aan de Laan op Zuid, 485 woningen, 2000 m2 bedrijfsruimte en 140 parkeerplaatsen te kunnen bouwen. Zuidkade II maakt deel uit van het project Kop van Zuid. De bouw van deze woningen, een duurder type studentenhuisvesting, moet de doorstroming op de woningmarkt voor studenten bevorderen. De woningen krijgen een oppervlakte variërend van 32 tot 65 m2. De huurprijs zal tussen de 260 en 550 euro bedragen. De woningen zijn bedoeld voor (bijna) afgestudeerden die daardoor langer in Rotterdam kunnen blijven wonen. Op die manier wordt elders in de stad goedkopere studentenhuisvesting vrijgemaakt.

Op dit moment verlaten veel afgestudeerden Rotterdam, omdat ze geen wooncarrière kunnen maken op de door hen gewenste locaties. Daarnaast blijven veel afgestudeerden in hun studentenkamer wonen, waardoor de doorstroming in de studentenhuisvesting stagneert en nieuwe studenten geen woonruimte vinden. Het College neemt daarom maatregelen om hoogopgeleide starters voor de stad te behouden. Bijvoorbeeld door de bouw van geschikte woningen voor deze doelgroep. De maatregelen staan in het actieplan 'Aangescherpt Vestigingsbeleid', dat is opgesteld in het kader van Rotterdam Zet Door. Op weg naar een stad in balans.

Stadswonen bouwt het project Cité samen met vier corporaties uit Zeeland: RWS uit Goes, Woongoed Zeeuws Vlaanderen uit Axel, Castria Wonen uit Halsteren en Zeeuwland uit Zierikzee. Samen met Stadswonen steken zij E 20 miljoen in het project. Het project op de Kop van Zuid is hiermee het eerste Rotterdamse bouwproject dat wordt gefinancierd door corporaties uit andere delen van het land.

noot voor de redactie/