Nederlandse Spoorwegen 3 augustus 2005

NS introduceert een varende trein tijdens SAIL 2005


· SailTrain één van de blikvangers tijdens SAIL 2005


· NS verwacht 1,2 miljoen bezoekers SAIL per trein Om haar belangrijke rol als vervoerder tijdens SAIL op een passende manier te illustreren heeft NS vandaag een varende trein geïntroduceerd. Aad Veenman, president-directeur NS, verrichte in bijzijn van Bart Meyers, algemeen directeur van Stichting SAIL, de officiële doop van de SailTrain op station `Amsterdam Carré'. De varende trein is gemaakt van een echt treinstel en een voormalige veerboot, heeft een lengte van 30 meter, weegt 180.000 kilogram en kan circa 60 mensen vervoeren.

Aad Veenman geeft een toelichting op het NS-initiatief: "Dagelijks vervoeren wij 1 miljoen reizigers per trein naar hun bestemming. Daarnaast verzorgt NS al jaren het vervoer van honderdduizenden mensen naar grootschalige evenementen zoals Koninginnedag, Nijmeegse Vierdaagse, Dance Valley en Lowlands."

Tijdens SAIL verwacht NS 1,2 miljoen bezoekers per trein naar het evenement te brengen. Om alles in goede banen te leiden zet NS extra personeel in en rijden er extra en verlengde treinen. Veenman: "Ook tijdens evenementen als Sail doen wij er alles aan onze reizigers comfortabel naar hun bestemming te brengen. Om onze betrokkenheid bij Sail te benadrukken, introduceren wij vandaag een verrassend en vernieuwend vervoermiddel: de Sailtrain. NS is hiermee de eerste in Europa die een varende trein in de waterdienstregeling opneemt."

Bart Meyers benadrukt dat SAIL het best bereikbaar is per trein:"Amsterdam Centraal ligt aan het IJ en vormt zo dé toegangspoort naar SAIL. Ik raad bezoekers van SAIL aan de trein te nemen. NS is de logische vervoerpartner van dit evenement en dit jaar tevens sponsor."

Dienstregeling SailTrain
Bezoekers van SAIL kunnen de SailTrain dagelijks bewonderen op het IJ. De SailTrain vaart volgens een speciale waterdienstregeling en vervoert relaties en klanten van NS vanaf een waterperron achter Amsterdam Centraal naar het nieuwe waterstation: `Amsterdam Java-kade'. Bij aankoop van een NS Zomertoer (samen 2 dagen reizen, binnen een periode van 7 aaneengesloten dagen, voor 59,-. Of met z'n drieën voor 79,-) tussen 3 en 9 augustus via www.laatjegaan.nl maken klanten kans op één van de 150 rondvaarten met de SailTrain.

De komende twee weken vaart de SailTrain alvast warm op de Nederlandse wateren. Zij doet onder andere Volendam, Haarlem en Rotterdam aan.

De SailTrain is een eenmalige varende trein. Na afloop van SAIL worden trein en boot weer van elkaar gescheiden en zal de trein weer in de normale dienstregeling worden opgenomen. Aan de totstandkoming van de SailTrain hebben medewerkers van het NS bedrijf NedTrain gewerkt samen met de afdeling Maritieme Techniek van de TU Delft, technici van de firma Mammoet, Exhibits International en MAPS Originals.

Datum 3 augustus 2005
Pagina 2/2

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting NS, telefoon: 020 ­ 2357070. NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt in Nederland dagelijks met zo'n 5.000 treinritten het vervoer van 1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 388 stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert NS samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Bijna 25.000 NS medewerkers verzorgen de dienstverlening aan de klanten.
Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Het beheer van de infrastructuur (rails, seinen, bovenleiding, etc.) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

---- --